Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldig flört eller elakt spel?

Annons

Apropå kvinnors rätt att klä sig hur de vill och så vidare skulle jag vilja bidra med ett perspektiv.

Att kunna klä sig, säga och bete sig som man vill utan att bli utnyttjad eller till och med våld-tagen är en självklarhet. Det vikt-igaste är ändå att visa respekt och hänsyn till sina medmänniskor. Det budskapet vill vi väl ge till våra ungdomar, pojkar som flickor. Men att fullständigt bortse från att det kan vara respektlöst eller hänsynslöst mot medmänniskor att klä sig eller bete sig hur som helst kan ge ett snedvridet budskap tycker jag. Jag är kvinna och vet hur jag själv och mina väninnor ibland "spelat" eller lekt med mäns känslor och därför tycker jag att det är en aspekt att reflektera över. Inte som en ursäkt för vissa mäns övergrepp mot kvinnor utan som en sak för sig.

Att med klädsel och/eller beteende locka eller väcka mäns intresse kan vara en oskyldig flört, ett seriöst intresse men också ett elakt spel. Det ger en känsla av makt, kanske kan man kalla det sexuell makt.

När mannens intresse eller känslor inför "spelet" vaknar så kan han sedan avvisas på ett kränkande sätt och även betraktas som enfaldig. Väninnor tisslar och tasslar: vadå, trodde han nåt eller?! Vilken nolla! skratt, fniss och så vidare.

Som mamma till två tonårs-söner hoppas jag att de i sin känsliga nyväckta sexualitet slipper att bli utsatta för det här spelet. Jag vet som sagt att det förekommer och skulle vilja kalla det för sitt rätta namn, nämligen sexuella trakasserier, som kvinnor ibland utsätter män för. Inte att förväxla i samband med våldtäktsfall eller sexuella övergrepp, för det finns det ändå ingen ursäkt.

Men det verkar som att diskussion kring denna fråga endast förekommer i dessa sammanhang. Det kan ju i sin tur ge en signal till kvinnor att det är ett helt ok beteende. Debatten behöver nyanseras.

En som vet hur jag själv och väninnor betett sig

Mer läsning

Annons