Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskyldig får ersättning

Annons

För ett snart ett år sedan häktades en man i 30-årsåldern som var intagen som patient på Skönviks psykiatriska klinik i Säter.

Han hade tidigare dömts för mord och därefter vapenbrott till rättspsykiatrisk vård med särskild utskriftsprövning.

Patienten blev förra våren polisanmäld och anklagad för att ha förberett mord på två chefsläkare i Säter.

Bland annat hävdade åklagaren att han gjort en överföring på 11 600 kronor till ett bankkonto som gick till en man som också var intagen för vård på sjukhuset. Hypotesen var att det rörde sig om förskottsbetalning för två beställningsmord.

Mannen som misstänktes för förberedelse till mord greps av polisen, anhölls av en åklagare och satt häktad från den 18 april till 4 juni 2003.

Misstankarna om mordplanerna visade sig senare vara helt ogrundade och mannen friades från anklagelserna.

Därför vände han sig till justitiekanslern, JK, och begärde mellan 60 000 och 70 000 kronor i ersättning för lidande.

Den oskyldige mannen hävdade att uppmärksamheten i massmedia ökade risken för att han skulle kunna identifieras av allmänheten.

Men JK prutade på beloppet och hänvisade till att mannen ändå varit inlåst, då han var dömd till vård för bland annat mord.

Justitiekanslern skriver i sitt beslut: "Av utredningen i ärendet framgår att (mannens namn) redan var berövad friheten vid tidpunkten för det aktuella frihetsberövandet".

Och fortsätter: "Han skulle alltså ha varit berövad friheten hela den aktuella perioden även om han inte hade anhållits och häktats. Ersättningen skall därför jämkas".

JK har nu beslutat att mannen ska få 20 000 kronor av staten som ersättning för lidande.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons