Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskadda efter älgkrock

Annons

Olyckan inträffade, som tidningen berättade i går, på riksväg 71 vid Långsjön, mellan Dala-Floda och Mockfjärd.

- Jag hade hämtat Jeanette vid hennes arbetsplats och var på väg hem till Mockfjärd. Det var mörkt och på avstånd såg jag strålkastarskenet från två mötande fordon. Dessutom hade det börjat regna kraftigt och med tanke på risken för vattenplaning trampade jag försiktigt på bromspedalen, berättar Malin.

Hon hade just mött en bil när älgen sprang ut på vägbanan.

-Allt hände mycket snabbt, men jag hann ändå tänka massor. Älgen kom från vänster och sprang mot bilen. Sedan vände den och jag trodde att vi skulle klara oss. Då vände den igen och det bara small till.

Glassplitter ven in i kupén, men Malin var fullt upptagen med att hålla bilen på vägen och upptäckte inte förrän senare att hon och Jeanette hade glassplitter i såväl ansiktet som håret. Älgen slog mot vindrutan och hasade sedan ned och blev liggande i vägkanten -med krossat bäcken och oförmögen att ta sig upp.

Väninnorna satt absolut stilla i ett par minuter, men när den första chocken lagt sig kunde de konstatera att de klarat sig utan skador och att de utan hjälp från andra kunde ta sig ur bilen.

- Men det förvånar mig att flera fordon passerade olycksplatsen, den skadade älgen och den kraschade bilen -utan att stanna. Hade någon av oss varit allvarligt skadad hade värdefull tid gått förlorad.

Efter några minuter stannade en bil och en ung man larmade polis och ambulans.

- Han heter Henrik och är vår ängel, säger Malin och Jeanette.

Mellan fem och tio minuter efter olyckan stannade också en jägare, som varit på rådjursjakt, hade geväret med sig och kunde avliva älgen.

Lasse Westblad, en av de eftersöksjägare som kallades ut till olycksplatsen för att i mörker och regn ta reda på älgen, konstaterar att Malin och hennes väninna hade en enastående tur:

- Hade de kört lite fortare hade de fått in älgen genom vindrutan och då hade det kunnat gå riktigt illa.

Själv är Malin tacksam över att det regnade och lycklig över att både hon och väninnan klarade sig helt utan skador.

- Jag vill uppmana alla trafikanter att vara uppmärksamma på viltfaran, att anpassa hastigheten efter omständigheterna och inte minst att hjälpa och se till dem som råkat ut för en olycka, säger hon.

Att hennes bil blev förstörd är visserligen tråkigt, men trots allt av underordnad betydelse:

-Det viktiga är att vi lever och inte fick några fysiska men av olyckan.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons