Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert om Speldosa

Annons

Men den kräver att de rätta artisterna kan ställa upp, och i stället för jubileum kan det sluta med timeout.

Möjligheten, eller risken, är enligt Björn Skifs själv, ungefär 50-50. Men möjligheten minskar allt eftersom tiden går.

I dagarna måste det definitivt bestämmas om det blir någon Speldosa i sommar. Sälen och hela Dalarna håller tummarna för att Björn och Pernilla Skifs även i sommar ska kunna genomföra sin Speldosa, som de senaste fyra somrarna varit ett toppenarrangemang exklusivt i Sälen.

- Det måste bli klart inom den närmaste tiden för att sätta i gång marknadsföringen och alla förberedelser. Vi vill gärna hålla traditionen vid liv, och målsättningen har varit att vi ska ha ett jubileum, som bygger på det bästa ur de föreställningar vi haft genom åren. Det hänger uteslutande på om vi kan få med oss de artister som vi vill ha till en sådan kavalkad, säger Björn Skifs.

Osäkerheten kring sommarens Speldosa beror på att Björn Skifs i höst ska sätta upp en ny stor show på Cirkus i Stockholm.

Pernilla Skifs är regissör för den showen, liksom hon är för Speldosa.

- Arbetet med den nya showen tar så mycket tid och kraft att vi inte mäktar med att samtidigt göra helt nytt material till Speldosa. Men om vi kan lösa det genom att använda material som vi har så är det en möjlighet. För att inte behöva så mycket tid till repetitioner måste vi också få tillbaka en del av de artister som varit med oss uppe i Sälen genom åren, säger Björn.

Speldosa etablerades år 2000 för att ge en extra skjuts åt sommar-turismen i Sälen.

Föreställningarna har också varit mycket uppskattade och lockat kring 10 000-12 000 personer till den sommarfagra Olnispagården i Sälen.

- Förra sommaren hade vi publikrekord, och för första gången blev det också ett hyfsat ekonomiskt resultat. Vi har varit inne på att utöka med en föreställning, så jag hoppas verkligen att det ska lösa sig med artister till en show i sommar. Men lyckas det inte så måste det få bli ett uppehåll, säger Björn.

Enligt den inarbetade Speldosa-modellen är det Björn tillsammans med en manlig och två kvinnliga artister samt en ciceron/berättare, som har huvudrollerna.

Artister som Björn haft med sig i Speldosa är Lena Philipson, Anna-Lotta Larsson, Martin Stenmarck som var med i somras. Dessförinnan Karin Glenmark, Jill Johnsson, Loa Falkman, Povel Ramel, Lisa Nilsson, Helen Sjöholm, Niklas Strömstedt, Marie Bergman och Jan Åström.

Som ciceroner har vi sett Herman Lindqvist, Hasse Alfredsson och Claes Eriksson.

Det är ur den artistbuketten som Björn Skifs vill plocka ihop till sin jubileumsspeldosa. Återstår att se om det lyckas.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons