Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäkert inför franska presidentvalet

Annons

Konservative Sarkozy tippas som segrare inför det franska presidentvalets första omgång. Men även om opinionsmätningarna korar socialisten Royal till finalmotståndare är osäkerheten stor inför söndagens val.

På fredagen avslutades den franska valrörelsen. Under helgen får inga valmöten hållas och inga opinionsmätningar publiceras.

Mätningarna har länge utvisat samma trend och de allra sista undersökningarna avviker inte: Nicolas Sarkozy får flest röster på söndagen, Ségolène Royal blir tvåa, trea hamnar "centristen" François Bayrou och på fjärdeplats landar högerextremisten Jean-Marie Le Pen.

Ändå vågar ingen tvärsäkert förutspå utgången. Anledningen är presidentvalet för fem år sedan, då socialisternas kandidat helt oväntat slogs ut redan i första valomgången och Le Pen kvalificerade sig till den avgörande omgången mot Jacques Chirac.

2002 års valchock har lett till rekordmånga nyinskrivningar i röstlängden och uppmaningar om att "rösta nyttigt" redan i första valomgången, rösta på en kandidat som har en verklig chans att gå vidare till den avgörande valomgången den 6 maj.

Sarkozy har sin vana trogen spritt kontroversiella uttalanden omkring sig _ hans påståenden om att pedofili är genetiskt betingat har chockerat många. Hans flört med de högerextremistiska väljarna och löftet om att skapa ett nytt "ministerium för invandring och nationell identitet" har upprört även i de egna leden. Men Sarkozy har lyckats dominera valrörelsen. Han problem är att han inte lyckas framstå som sympatisk. I stället väcker han både hat och rädsla hos många fransmän. Hans valaffischer är också de som blivit mest nerrivna.

Royal har fortsatt att försöka stå fri från sin eget partis veteraner och kombinera sociala löften som höjd minimilön med löften om militär skolning för ungdomsbrottslingar.

Valets stora överraskning är Bayrou, som på kort tid blivit ett reellt hot mot både Royal och Sarkozy. Hans tal om att upplösa de politiska blockgränserna tilltalar många _ samtidigt som hans politiska svängningar gjort att han knappt representerar sitt eget parti längre.

Med en arbetslöshet på 8,4 procent _ en dessutom omstridd siffra _ är jobben en av de stora valfrågorna. På grund av förortsupploppen 2005 har också frågor om integration, utbildning och social utslagning stått i fokus. Invandringen är en annan het valfråga, med löften från Sarkozy om ytterligare skärpningar och löften från Royal om mer generösa regler för uppehållstillstånd.

Samtidigt är årets val mer personfixerat än någonsin och det handlar mer om att förföra än om att övertyga.

Därför har kandidaterna som personer i många fall kommit mer i fokus än deras politiska budskap. De bjuder också gärna på sig själva för att väcka sympatier och skapa närhet. Alla franska väljare känner vid det här laget till Sarkozys frånvarande och nedlåtande far och är väl invigda i detaljerna kring Royals auktoritäre militärpappa.

Sarkozys motståndare försitter inte heller några chanser att tala om kandidatens raseriutbrott och de politiska kommentatorerna analyserar Royals garderob i passionerat rött och oskuldsfullt vitt.

Veckotidningen Nouvel Observateur har i sitt senaste nummer till och med låtit en grupp psykoanalytiker nagelfara kandidaterna och de talar ingående om Royals Oidipuskomplex, Sarkozys "permanenta flirt med döden" och Bayrous "överdimensionerade ego".

Återstår nu för de franska väljarna att säga sitt.

TT

Mer läsning

Annons