Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker framtid för Tåg i Bergslagen

Annons

Vad händer med Tåg i Bergslagen, Tib, om SJ går i konkurs senare i höst? SJ:s kontrakt att köra tåg åt Tib löper till och med år 2005. Nu är frågan om EU tillåter den svenska staten att täcka SJ:s underskott på drygt 1.5 miljarder?

SJ pressade priserna rejält för att ro hem kontraktet med bland andra Tib. Det dåliga avtalet och SJ:s övriga förlustaffärer äventyrar nu bolagets verksamhet. Enligt tidigare uttalanden av näringsministern är det ingen fara på taket. SJ kommer att få sina pengar.

De innebär att skattebetalarna tvingas betala förlusterna för osunda upphandlingar. EU-byråkrater har reagerat över näringsministerns uttalanden om subventioner och deklarerat att det strider mot EU:s konkurrensregler.

Men än är inte sista ordet sagt från vare sig EU eller SJ. Borlänge är en av delägarna i Tib och kommunalrådet Kenneth Persson, s, tågförare och kommunalråd är inte orolig för framtiden.

- Man kan säga att Tib:s ägare gjorde en bra affär då man skrev avtalet med SJ. Men om staten tvingas gå in med pengar innebär det att skattebetalarna betalar SJ:s underskott.

Kenneth Persson ifrågasätter det är riktigt i att SJ tillåts pressa priserna i konkurrens med andra aktörer och sedan tar hjälp av skattebetalarna för att städa upp i konkursboet.

- Det är ju inte en fri marknad och skapar ingen riktig konkurrens. Dessutom förstår jag inte att man pressade priserna så lågt då de var ensamma om kontraktet, säger Kenneth Persson.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons