Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

OS-tid är tv-tid

Annons

En tv-apparat kostar ungefär lika mycket nu som för 20 år sedan, du kan få en billig tv för runt 4 000 kronor, kanske samma pris som du betalade för din gamla tv 1984.

Men sedan finns det tv-apparater som kostar uppåt 20 000 eller till och med 100 000 kronor. Och du undrar förstås vad skillnaden är mellan en så dyr tv och den du redan har, eller inte längre har.

Det har hänt mycket på tv-marknaden de senaste åren. Den kanske största förändringen är formatet på tv:n. Nu ska skärmen inte längre vara nästan kvadratisk, utan avlång.

Widescreen kallas det nya tv-formatet.

Matti Marttila, tv-reparatör och försäljare i Smedjebacken anser att de vanliga tv-apparaterna är på väg att bli historia.

- De flesta köper widescreen, de har blivit billigare än för några år sedan och kostar nästan lika som en vanlig tv. Men alla vill inte ha widescreen, många äldre väljer att köpa en tv med vanligt format.

- Fler och fler tv-program visas i widescreen och om man har parabol eller kabel-tv visas många filmer också i det avlånga formatet, berättar han.

Vårt synfält är avlångt, vi ser mer på bredden än på höjden, det är tanken bakom widescreen, berättar Matti Marttila.

Om du inte vill köpa en widescreen-tv, är det lättare att välja, berättar Marttila.

- Det finns inte lika stort utbud på tv-apparater med det gamla formatet längre, säger han.

Den stora revolutionen som skett inom tv-teknik på slutet, rör nästan bara widescreen-apparaterna.

En widescreen-tv kostar från 4 000 kronor och uppåt.

Om du har bestämt dig för att köpa en widescreen-tv är nästa fråga vilken storlek du vill ha.

- Vi säljer mest av 32 tums tv-apparater. Men det finns apparater i 28 och 36 tum också. Det är viktigt att fundera på hur rummet ser ut där man ska ställa tv:n, säger Marttila.

Det som skiljer de billigaste apparaterna och de dyrare är främst bildkvalitén, berättar Marttila.

- Man får ofta vad man betalar för, i en billigare tv sitter billigare komponenter och bilden är ofta sämre än i en dyrare apparat. Jag tycker att man ska satsa på ett känt märke så att man vet att tv:n går att laga om den går sönder. Köper man en okänd tv som sedan går sönder kanske den inte går att laga för att märket har slutat tillverkas.

Matti Marttila tycker också att det kan vara bra att se om tv:n har två års garanti, utbytesgaranti eller bara reklamationsrätt efter det första året. Vissa apparater har ett års garanti och ett års reklamationsrätt medan andra tv-apparater har två års utbytesgaranti.

- Det man ska tänka på sedan är vilka anslutningar som finns på tv:n. Om man har dvd, video, parabol, dator och videokamera som ska kopplas till tv:n krävs att det finns möjlighet att ansluta grejerna också. Har kunden bara en video är det inte lika viktigt att ha många scartanslutningar på tv:n.

En sak som brukar skilja mellan en dyrare och en billigare tv är om tv-rutan är böjd eller plan. Ett plant bildrör kräver en annan teknik än ett böjt, och är därför dyrare.

- Om rutan är helt plan är ofta skärpan och kontrasten i bilden bättre, det svarta är mer svart. Dessutom slipper man mycket reflexer från lampor och fönster med ett plant bildrör, berättar Matti Marttila.

De dyrare tv-apparaterna är ofta så kallade 100 hz apparater. Bilden uppdateras 100 gånger per sekund vilket ger en lugnare bild som inte flimrar. En billigare tv uppdateras oftast bara 50 gånger per sekund.

Sedan finns det en rad olika funktioner som bild i bild, olika typer av brusreducering och text-tv-minne.

- Många av de där extrafunktionerna använder man bara en gång, tillverkarna plockar i funktioner för att det är lätt och billigt. Text-tv-minne kan vara bra om man tycker att det går långsamt att få fram sidorna på text-tv men det viktigaste är ändå att kunden är nöjd med bilden.

De dyrare tv-apparaterna har ofta någon typ av surroundljud. Det innebär att ljudet ger en känsla av att du omringas av det. Till vissa apparater följer det ibland också med extra högtalare för en bättre ljudupplevelse, men Matti Marttila tycker ändå att ljudet i de flesta tv-apparater är ganska dåligt. Högtalarna är små och sitter ganska dumt placerade på en tv.

- Jag brukar råda kunderna att köpa en sladd för några tior och koppla tv-ljudet till stereon, då blir ljudet bra. Ljudet går alltid att göra någonting åt om det är dåligt, men inte bilden, säger Matti Marttila.

JOHANNA LUNDIN

Mer läsning

Annons