Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortsnamn inte skyddade

Annons

Kommunens namnkommitté gör nu vad den kan för att förhindra missbruk av kommunens ortsnamn.

Hittills har landets kommuner haft ensamrätt till ortsnamnen inom sitt geografiska område på Internet. Dessa kallas domänregistrering under .se.

Men februari är sista månaden som detta gäller för i mars ändras reglerna och ortsnamnen blir fria för vem som helst att registrera.

Det här är lite obehagligt tycker kommunens namnkommitté.

- Man är lite orolig att de här namnen kommer i orätta händer och missbrukas av personer som vi inte tycker representerar kommunmedborgarna på rätt sätt, säger kommitténs sekreterare Rune Johansson.

I praktiken innebär det att någon kan låta registrera exempelvis namnen Bjursås eller Aspeboda för en porrsajt om det vill sig illa.

Kommunen har funderat en hel del på hur man skulle kunna förhindra sådana obehagliga saker. Ett sätt är att kommunen själv registrerar namnen. Men vilka ska man då ta av alla som finns? Ett förslag har varit att registrera alla orter där det finns skolor, ett annat att registrera de orter som har fler än 50 invånare.

Men det kostar att skydda namnen på det här sättet. Prislappen är 1 000 kronor per registrering och år och det kan bli dyrt i längden. Då är det bättre att andra, som kan ha nytta av ortsnamnet på en hemsida, snabbt lägger beslag på det genom en registrering tycker en del.

Kommunens landsbygdsgrupp har därför erbjudit de lokala intresseföreningarna att hjälpa till med en domänregistrering om de vill. Hembygdsföreningar kan också vara ett alternativ för att skydda ortsnamnet.

Nu återstår att se hur många som nappar på kommunens erbjudande om hjälp.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons