Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ortopedi en positiv utmaning

Annons

Detaljgruppen, där bland andra närsjukvårdschefen Lars Astgård ingår, har nu framför sig ett långt arbete med de strukturändringar inom sjukvården som landstingsfullmäktige beslutat om.

En del av ändringarna är att Avesta blir av med sin ortopedi. I Ludvika har man tidigare haft ortopedi; så sent som förra året delade man denna verksamhet med Avesta.

Därför är Ludvika väl lämpat att än en gång axla det ansvaret. Och sjukvårdsdirektör Jan Petersson ser ett scenario med Ludvika i en av huvudrollerna framför sig.

- De får mycket att göra och det ser de nog som en utmaning.

Ortopedin är en del av dagkirurgin och där är Marie Svensson avdelningsföreståndare.

- Vi kan nog ta fler patienter utan att utöka personalen, men jag vet inte hur många, säger hon.

Hon förklarar att personalen är kompetent och erfaren på området och att lokalerna är anpassade.

- Vi vill ta fler patienter, men har vi förutsättningar för det? Det beror helt på om vi ska ha lika mycket kirurgi.

Enligt närsjukvårdschef Astgård kan man klara 500 operationer extra utan att hitta ny personal. Annars förutsätter lösningen att man kan flytta och arrangera resurserna på ett sätt som gör att inga pengar spills. Anställningsstopp råder, så rekryteringar måste göras internt.

När nattakuten avvecklas försvinner sex tjänster på natten. De som arbetar där kommer att få andra uppgifter i framtiden.

Vad som händer när de åttio vårdplatserna försvinner i landstinget, tycks ingen kunna svara på än. Därmed finns inget datum satt varken för när nattakuten stängs, eller när Solsidan och Grängesbergs vårdcentraler omorganiseras. Hur många anställda som får gå är inte heller fastställt.

Lars Astgård har i dagarna fullt upp med att informera sin personal om framtiden.

Vilka frågor ställer de då?

- När sker detta? Vad händer mig? Vilka alternativa tjänster finns? Vilka utbildningar finns?

Vad svarar du då?

- Att vi fortsätter planeringen. Några accepterar det, vissa tycker det går för sakta, medan andra tycker att det går för fort.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons