Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsasväng förr och nu

Annons

Där finns de alla, från den legendariske spelmannen Gössa Anders till dagens musicerande ungdomar framsprungna ur den kommunala musikskolan.

Utställningen ingår i EU-projektet orsamusik.nu, som drivs av Britt-Liz Jönsson med Janne Bäckman som biträdande.

Men utställningen är i mångt och mycket Jannes. Äntligen har han kunnat fullfölja en mångårig dröm: Att få dokumentera musiklivet i Orsa.

Med god hjälp av Mikael Stålberg på det innehållsrika bildarkivet har en berättelse om Orsamusik då och nu i ord och bild växt fram på kulturhusets väggar.

- Egentligen hade vi kunnat fylla ett kulturhus med var och en av de musiker som varit och är verksamma i Orsa, konstaterade Janne inför är månghövdad invigningspublik.

En vernissage om musik, ska självklart innehålla musik och lika självklart av galjonsfigurerna i Orsa spelmän, som tände publiken med två låtar.

Avlösta av unga Jennie Ståbis, som kompade sig själv på gitarr och munspel i en egenhändigt skriven låt.

Britt-Liz Jönsson retades med Janne Bäckman och gjorde vals av hans och Per Ströms riviga "Varför sitter gamla tanter med hatten på", innan hela lokalen gick loss i Orsayrans signaturmelodi: "Inlandsbanan".

Direkt från Finspång kom en av Orsas främsta musikexporter, Janne Frisk. Han hade för en stund slitit sig från Finspång och turnerandet med Svenne och Lotta och Hepstars för att klippa band och medverka i den 20-årsjubilerande Orsayran, som drog igång några timmar senare.

Utställningen kan ses under tio veckor framåt. Veckor som också innehåller mycket musik. Konserter ges två gånger i veckan. Bland annat som tribut till de "fyra stora". Man startar med att Py Bäckman och Dan Hylander tolkar Bob Dylan. Sedan följer tolkningar av Beatles, Kinks och "Chucken".

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons