Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsas nya kyrkbåt sjösattes vid Kulåra

Annons

- Den sista, säger båtbyggaren Arne Håll.

Hur det blir med den saken får framtiden utvisa, men nu har han i alla fall inga beställningar på fler kyrkbåtar.

Arne Hålls pappa Lars byggde den första kyrkbåten 1963, Sturfajt'n, Orsaroddarnas första båt. Då Lars byggde Hjortnäsarnas Sunnanvind 1973 var Arne med och lärde sig. 1987 byggde Arne sin första båt, Tunhuken, som skulle till Borlänge. Därefter har Arne byggt ytterligare tolv båtar, varav Sturfajt'n 3 är den sista.

- Det har tagit nästan 1 000 timmar. Arne var med och letade ut lämpliga furor på Orsas besparingsskog.

- Det gick åt 20 rotstockar.

Sturfajt'n 3 som har tio par åror är 18,5 meter lång och 2,10 meter bred. Den är byggd efter mallar från 1941.

- Den är underbar, jättefin, tyckte 68-åriga Anna-Greta Lindberg, sjuksköterska i Mora och gammal roddarmadam om man nu får säga så. Oldtimer, säger hon själv.

Anna-Greta har själv varit aktiv kyrkbåtsroddare i Orsa.

- Upp med sjukvårdsfolket i båtarna, tycker hon. Anna-Greta konstaterar att rodden är bra för alla muskler i kroppen, från huvudet ner till fötterna. En träning som många som sliter inom sjukvården skulle ha nytta av.

Hans Lans, som är roddarbas och styrman, berättade att de har tre kyrkbåtar i Orsa men att den första, Sturfajt'n, ska säljas till Borlänge roddarklubb.

Bo Wallin, som är fjällpräst just nu, har arbetat på Sollerön i många år. Han välsignade Sturfajt'n 2 1983 och nu ombads han vara med igen.

- Vi skulle kunna ta oss ända till Maldiverna med den här båten, sa han, och förklarade för Orsaroddarna att de får en båt som kan vinna varenda tävling framöver.

Elisabeth och Kristina Öjeskog från Orsa spelade fiol och sedan hurrade alla för båtbyggaren Arne.

Med dubbel besättning skulle Sturfajt'n 3 ros de 28 kilometrarna till Orsa.

Det friskade i, men den nya båten gled snabbt och fint ut i Siljan. Medan roddarna avlägsnade sig stod en rörd Bror Markus på bryggan och torkade sig i ögonen.

- Jag hjälpte Arne med spanten.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons