Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsak till varför politiker hjälper Muirs

Annons

Jag tror många arbetslösa Hedemorabor fick en aha-upplevelse när de plötsligt genom den skotska familjen Muirs självpåtagna öden och äventyr fick veta vad som krävs för att få kommunen att engagera sig i deras situation.

Vad är det då som gör dig som kommuninnevånare tillräckligt intressant?

Hur går det egentligen till när man som nyinflyttad Hedemorabo efter endast tre veckors jobbsökande fullständigt får politikerna att gå man ur huse för att lösa jobbfrågan?

Ja, det kan omöjligt vara av humanitära skäl. I Hedemora finns människor som mår mycket dåligt efter att ha gått arbetslösa eller i åtgärder under många års tid.

Det sociala skyddsnät som dessa är beroende av, är fullt tillräckligt, enligt Owe Ahlinder.

Åtskilliga är de arbetslösa som under många år arbetat för bidragspengar åt Hedemora kommun, detta kan vara i skolor och under olika beteckningar, exempelvis som praktikanter under Aktivitetsgarantin.

Vem bryr sig? Billigt så det förslår. Därför är det inte tal om några akutåtgärder.

Naturligtvis är det så att själva familjen Muir är ointressant i sig själv. Det som är intressant är att få visa upp sina företräden i utländsk tv.

En hotande prestigeförlust utav format undveks i detta fall när man slapp schavottera för hela Storbritannien som en utfattig svensk landsortshåla utan framtid.

I stället får Hedemora och kommunledningen visa sin fina och omtänksamma sida för tänkbara turister. Se vad vi bryr oss om...

Slutsats: För att mötas av en gnutta engagemang måste du alltså ha en kamera med dig, som morot eller hot. BBC funkade bra, men vad kan du som vanlig Hedemorabo göra?

Ja, att medverka i en svensk dokusåpa verkar vara ett rimligt alternativ där man automatiskt blir högintressant oavsett i vilken ända man har sina bredaste meriter.

Tyvärr så är TV4:s Farmen förlagd i Afrika nu, men Hedemora lokal-tv kunde utan problem göra en egen variant under namnet Rådhuset. Åtskilliga förmodade deltagare finns redan på plats.

KOMMUNSOPPA

Mer läsning

Annons