Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsagubbar tvingas lägga ner

Annons

Orsagubbar fyller tio år i sommar. 1994 startades verksamheten med att odla vid Boggasåkrarna och sälja jorgubbar i Orsa, Mora och Älvdalen. Enligt Håkan Persson, jordgubbsodlare, måste jordgubbarna besprutas då de annars angrips av mögel. För två år sedan fick Orsagubbar tillstånd av kommunen att använda gråmögelspreparat och mjöldaggspreparat, båda godkända enligt kemikalieinspektionen. Tillståndet går ut efter sommaren.

Boggasåkrarna ligger inom vattenskyddsområde och diskussioner om jordgubbsodlingen har förts under några år. Under förra veckan beslutade miljö- och hälsoskyddskontoret i Orsa att inte ge tillstånd till någon bekämpning eller besprutning överhuvudtaget från och med nästa sommar.

- De har rätt att bespruta i år enligt det gamla tillståndet med godkända medel, men de har inget tillstånd för kommande år, säger Nils-Göran Johansson, miljöchef i Orsa kommun.

Enligt Johansson grundas belutet på rapporter från andra kommuner där vattnet blivit förgiftat av bekämpningspreparaten, trots att de är godkända. Miljö- och hälsoskyddskontoret har kallat in expert på området, en geohydrolog, och hävdar att denne inte kunde garantera att vattnet inte blir förgiftat.

- Bär är kemikalieintensiva och det här området ligger illa till eftersom det är ett vattenskyddsområde. Att vi tagit det här beslutet är en ren försiktighetsåtgärd, säger Nils- Göran Johansson.

Håkan Persson och Hans Bengtsson, på Orsagubbar, tvingas i och med beslutet att lägga ner sin verksamhet i Orsa.

- Vi måste ju bekämpa för att kunna odla, säger Håkan Persson.

Både kommunen och jordgubbsodlarna har försökt hitta ersättningsmark för odlingarna, utan resultat. Det krävs ett område på ungefär tio hektar och några såna marker som är jordgubbsvänliga, har närhet till vatten och dessutom är lediga, finns inte i Orsa.

- Jag är besviken, vi hade hoppats på ersättningsmark men vi har inte hittat några bra alternativ. Man kan inte plantera jordgubbar var som helst, säger Håkan Persson.

Nu hoppas Orsagubbar på ersättning av kommunen för de investeringar de gjort i verksamheten.

- Jag hoppas de förstår att vi vill ha ersättning för att sluta. Vi har investerat i plantor, bevattningssystem, traktorer, redskap med mera. Det här har ju varit våran försörjning, säger Håkan.

Orsagubbar har under åren haft 10 till 15 sommarjobbare aktiva och självplock vid odlingarna. Nu överväger de om de ska flytta verksamheten eller lägga ner helt.

- Det här känns vemodigt. Vi får se vad som händer i framtiden, säger Håkan Bengtsson.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons