Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsaborna jubilerade med sitt tingshus

Annons

Det kom en jämn ström av besökare under hela lördagseftermiddagen vid firandet av 100-årsdagen av Orsa tings- och kommunhus tillblivelse.

- 350-400 besökare har vi allt haft, konstaterade kommunchefen Göran Grå belåtet.

Jubiléet inleddes i strålande sol framför byggnaden. Kommunalrådet Ann Beskow talade, Orsblecket spelade brunnsmusik, slipstenshuggarna knackade och från hembygdsföreningens grill steg det aptitdoftande ångor från falukorven.

Orsa tings- och kommunhus är numera tillhåll för den centrala kommunala förvaltningen och personalen fanns på plats, klädda annu dazumal eller i vita t-shirts, beredda att ge besökarna all information de ville ha om den anrika byggnaden, dess olika användningsområden och den stora konstsamling som hänger på väggarna.

- Byggnaden invigdes den 21 december 1904, berättade Ann Beskow, vi firar lite i förväg för vi vill kunna nyttja det fina vädret, sa hon och tittade upp mot sommarhimlen.

Men det skulle komma annat. Åskmolnen tornade upp sig, himlen öppnade alla portar, blixtarna ljungade och åskan mullrade.

Besökarna flydde inomhus, till lottornas kaffebord och till slöjdlagets visning av hantverk, eller följde med guiderna på en tur genom våningarna, om vilka det fanns mycket och berätta.

Stenhuset kom till efter katastrofbranden 1901, som förstörde stora delar av Västeråkern. Och följdes snart av spruthuset i samma material, där brandkår och polis numera har fått lämna plats för personal vid tekniska-, byggnads- och miljökontoren.

Kyrkbyskolan följde 1911 - tre karaktäriska byggnader för Orsa.

Solen var snart tillbaka och besökarna kunde åter mingla i tingshusparken, lyssna till spelmansmusik, titta på slipstenshuggare och mumsa på falukorv med läfsa.

Kanske drömma sig tillbaka till Orsa besparingsskogs första år, då intäkter från skogen finansierade tillblivelsen av Orsa tings- och kommunhus och medel från skogsmedelsfonden gjorde Orsaborna skattebefriade.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons