Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsabor sökte sin historia i Minnesota

Annons

Årets USA-resa var den sjätte i ordningen för Orsa lärcentrum. I gruppen ingick lärarna Margareta Larsson, Marianne Hållmarker och Gudrun Zachrisson, rektorn Mattias More, elva elever och några från tidigare värdfamiljer.

Den här gången hade eleverna i internationaliseringskursen temat "emigrationen och vår historia" att jobba med. Alla elever hittade också en infallsvinkel att ta sig an uppgiften.

Eva Ögren tog till exempel tillfället i akt att söka reda på släktingar, som man tappat kontakten med sedan länge.

- Det var min farmors morbror som utvandrade 1895. På hemmaplan fick jag reda på att man hade kontakt med släktingar under 1960-talet. Men tiden rann iväg och kontakten upphörde.

- Inför vår resa lyckades jag knyta kontakt med släktingar i svenskbygderna. Jag förberedde mitt besök via internet och väl där träffades vi, vilket var jättekul, berättar Eva Ögren.

Ulrika Johansson hade tagit sig an uppgiften att undersöka om det fanns några spår av orsadräkten kvar i Minnesota.

- Jag hade hjälp av en tjej i Minneapolis som tidigare beställt en orsadräkt av min mamma. Hon skjutsade mig runt en helg och vi hann med många spännande besök.

- Bland annat fick jag dräkter som ättlingar försökt att sy upp med fotografier som förlagor. Till slut fick jag också se en "äkta" orsadräkt som var gjord i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet, berättar Ulrika.

Margareta Hansson hade gått in för att jämföra sjukvården, och framförallt intensivvården, här hemma och i USA.

- Egentligen är det inte så stor skillnad mellan intensivvården i USA och den hemma i Mora. Utrustningen var i stort densamma, men jag reagerade över att det stod en dator vid varje sjuksäng, berättar Margareta.

- En annan sak som slog mig var att akuten i stort påminner om de akuter vi ser i amerikanska tv-serier.

Silvia Teichert flyttade från Tyskland till Orsa för nio månader sedan.

- Som nyinflyttad i landet är jag särskilt intresserad av hur minoriteter har det. Därför valde jag att jämföra samernas situation i Sverige och hur indianerna har det i USA, berättar Silvia.

- Jag fick besöka både ett museum och ett reservat där det bor ojibwaindianer. Det gav oerhört mycket material som jag nu ska arbeta med på hemmaplan, säger Silvia.

Förutom de direkta arbetsuppgifterna hann gruppen med att besöka en mängd platser.

- Våra värdar hade satt samman ett spännande program där nästan varje dag var inrutad. Det bästa var ändå att vi bodde i värdfamiljer. På så sätt fick vi en inblick i det amerikanska familjelivet.

Dagarna snabbt iväg, och hemma igen längtade många tillbaka.

- Vi hade gärna stannat längre om det funnits möjlighet, säger Margareta, Ulrika, Eva och Silvia med en mun.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons