Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa positivt till gemensam kultur-organisation inom Region Siljan Konstutställning med norska landskap

Annons

- När vi ser till de befolkningsprognoser som görs, inser vi att vi i framtiden kommer att behöva samarbeta i många fler frågor. Det känns ganska bra att vi gör något åt det hållet redan nu, så att vi slipper hamna i akuta lägen i framtiden, säger kommunalrådet Ann Beskow.

Förslaget om en gemensam kulturorganisation innebär bland annat att biblioteken och allmänkulturen i Siljansregionen får en gemensam styrning. En gemensam kulturförvaltning, med helhetssyn, bildas och kommunerna ska, i dialog med den gemensamma kulturnämnden, bestämma sin egen ambitionsnivå genom den tilldelning av medel som beviljas.

Kommunstyrelsens arbetsutskott poängterar att en gemensam kulturnämnd inte bör förväxlas med begreppet "gemensam nämnd" enligt kommunallagen. I övrigt ansluter utskottet sig till kulturansvariges yttrande att "samverkan i regionen skulle med all sannolikhet gynna, stimulera och skapa nya möjligheter till utveckling. En gemensam styrning som samordnar verksamheten ger också ekonomiska vinster. Verksamheten inom biblioteks- och kulturområdet kan effektiviseras och förstärkas om en kulturförvaltning med helhetssyn bildas. Att kulturförvaltningarnas budgetar överförs till Region Siljan ser vi som en självklar del i den nya organisationen".

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons