Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa lockade turister - trots allt

Annons

Turisterna har hittat till Orsa även i sommar.

- Husvagnar och tält har endast minskat marginellt jämfört med förra sommaren, som var den bästa genom tiderna i Orsa, säger en mycket belåten Torbjörn Wallin, vd vid Orsa Grönklitt.

Farhågorna om en dålig turistsommar efter den kalla och regniga inledningen kom på skam för några av de större anläggningarna. Till vinnarna hör Tomteland och Orsa Grönklitt med Björnparken.

- Björnparken har haft en tioprocentig ökning av besökarna och stuguthyrningen har ökat med sju procent och vi kan främst tacka holländarna för de goda siffrorna.

- De har verkligen upptäckt Orsa och Grönklitt och kommer i stora skaror både sommar och vinter. Vintertid är det främst skridskoåkningen på sjöarna som drar.

- Campingen ligger 1,5 procent under fjolårssiffrorna, men sammantaget är det betydligt över branschsnittet, vilket vi är glada för, sammanfattar Torbjörn Wallin, och konstaterar att uppåt 95 procent av besökarna är barnfamiljer.

Av de besöksmål som har gått sämre visar Zornmuseet i Mora ett katastrofresultat.

Besöksantalet gick ned med 25 procent i juni jämfört med föregående år, och med fem procent i juli månad.

- Och det verkar urdåligt i augusti igen. Jag tror att det kan bli det sämsta året i museets historia, säger museidirektör Birgitta Sandström.

Bland de mindre turistanläggningarna i Orsa så håller STF:s vandrarhem siffrorna från förra året, bortsett från den kalla juniperioden då beläggningen var dålig.

Där konstaterar man att turistsäsongen skulle förlängas betydligt om kulturhuset och slipstensmuseet var öppna i större utsträckning.

- Det är tur att björnparken finns, så att turisterna har något att göra under förmiddagarna innan de drar vidare, säger Marianne Lindberg.

Kungshaga värdhus upplever inga större svängningar i besöksfrekvensen år från år.

- I år är bussarna färre, men bilarna desto fler, tyvärr har de tyska researrangörna börjat välja bort inlandet till förmån för kustvägen. Men enskilda resenärer hittar till oss i allt större utsträckning, säger Sofia Diefke.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons