Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa links grundare slutar

Annons

Orsa link har sedan det övertogs av Arne Grahn för tretton år sedan blivit ett av bygdens mer framgångsrika företag. Väl etablerat hos kunder med behov av lastsäkring inom land- och sjöfart.

Det var 1992 som Arne Grahn övertog företaget på Born från Gunnebo AB och efter ett par tuffa år i lågkunjunktur började det rulla på bra.

- Men före 1994 var det hemskt, säger Arne, det var många nätter som frugan och jag satt och sorterade leverantörsfakturor för att se vilka vi kunde betala.

1997 släppte Arne Grahn ägandet, sålde företaget till norska Nystedt Ketting och blev i stället anställd företagsledare.

Nu lämnar han, 51 år gammal, även vd-jobbet. För vad då?

- Jag ska inte pensionera mig, säger Arne, men jag ska heller aldrig mer vara anställd för att mer kunna råda över min egen tid.

Sysslolös tänker Arne Grahn inte bli, utan han tänker ta på sig vissa uppdrag. Han sitter i styrelsen för Föreningssparbanken, för Orsa link och ännu ett bolag.

- Det kan väl bli ytterligare något, säger Arne, vi får väl se vad framtiden bär med sig.

Det blir inte förändring bara på vd-stolen i Orsa link. Ägaren Nystedt Ketting har köpt på sig fler fabriker och ska renodla produktionen vid varje enhet.

- Orsa link ska koncentrera sig på utrustning för lastsäkring, säger Arne och det hörs att det är en utveckling som han inte är helt nöjd med.

- Vår produktion blir smalare, fortsätter han, vi släpper ifrån oss vissa maskiner men får andra i gengäld.

Arne Grahn ska chefa för verksamheten året ut och under den tiden hoppas han få skola in en efterträdare, som i likhet med honom är bra på lite av varje.

- Så måste man vara som chef på en sådan här relativt liten arbetsplats.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons