Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa Lärcentrum får tre nya gymnasieutbildningar

Annons

Bakgrunden till att Orsa Lärcent-rum kan introducera de nya utbildningarna är det arbete som pågår i Region Siljan för att starta ett gemensamt Siljansgymnasium.

- Vi tycker att idén om en samlad gymnasieskola i regionen är intressant och när vi utformar den, vill vi också delta genom att ha egna gymnasieutbildningar på hemmaplan, säger Mattias More.

Genom Orsa Lärcentrum passerar cirka 250 elever per år.

- Vid skolstarten nu i höst kommer det att börja 170-180 elever. Därutöver har vi flexibel skolstart där elever kan börja studera vid olika tillfällen under både höst- och vårterminerna. Det gör att vi hamnar på den högre siffran under ett helt läsår, säger Mattias More.

De grundläggande vuxenutbildningarna kommer att fortsätta som tidigare. Dessutom studerar elever enskilda ämnen på gymnasienivå. Det kan handla om att höja ett betyg för att få behörighet eller bättre konkurrenskraft vid ansökan till högskola.

- Svenska för invandrare har också en relativt stor omfattning i Orsa. I nuläget har vi ett 40-tal elever och det grundar sig på den flyktingmottagning vi har i Orsa.

- Det finns också ett antal högskolestuderande och de nyttjar den teknik och utrustning vi har för distansutbildning. Det är en verksamhet som vi erbjuder i samarbete med distansutbildarna, berättar Mattias More.

De tre gymnasieutbildningar skolan nu erbjuder är så kallade specialutformade program.

- De är program för elever som inte hittat något som passar i de nationella programmen, som inte haft behörighet att söka dit eller sådana som sökt men inte kommit in.

Mora och Älvdalen har redan ställt sig positiva till att skicka elever till utbildningarna i Orsa och förfrågningar har även kommit från Rättvik.

-När det gäller hotell- och restaurangutbildningen, kan man tycka att vi konkurrerar med Mora och Älvdalen. Men vår utbildning riktar sig mer mot hotellverksamheten, medan man i Mora och Älvdalen satsar på restaurangdelen, säger Hans Sternbro.

- Den här utbildningen började elva elever redan förra året och nu i höst är det nio stycken som läser andra året.

Musikutbildningen har tidigare varit en vuxenutbildning, men blir nu en treårig gymnasieutbildning.

Även hantverksutbildningen hade två elever förra året.

- Den ena eleven studerar för att bli frisör och den andra murare. Deras schema är upplagt så att de praktiserar ute på företag tre dagar i veckan och att de läser teoridelen i skolan, förklarar Hans Sternbro.

- Till hösten har vi redan 20 elever som anmält sig till de här utbildningarna. Fortfarande finns det dock utrymme för fler elever att anmäla sig.

När det gäller antalet elever så förutspår både Mattias More och Hans Sternbro att antalet kommer att öka.

- Vi hade en minskning när satsningen Kunskapslyftet avslutades. Däremot förutsätter vi en ökning i och med gymnasieutbildningarna. När de kommer igång ordentligt kan det innebära ett 50-tal nya elever varje år och enbart den treåriga utbildningen ger då 150 elever sammanlagt.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons