Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa lamellträ misstänks för brott mot arbetsmiljölagen

Annons

Orsa lamellträ misstänks för brott mot arbetsmiljölagen, detta sedan Arbetsmiljöverket vid inspektion funnit ett lim som kan vara farligt vid inandning och om man får det på kroppen. Limmet är inte olagligt i sig men Orsa lamellträ har inte följt föreskrifterna för användning av det, att genomgå regelbundna läkarundersökningar samt att genomföra expositionsmätningar.

Det var den 9 juni i år om Arbetsmiljöverket besökte Orsa lamellträ för en inspektion. Arbetsmiljöverket kunde vid besöket konstatera att företaget i sin verksamhet använder sig av isocyanhaltig produkt med benämningen Rakoll GXL 3 Härter.

-Det är ett två komponentlim som gör fogarna starka, säger Lars Nugren, vid Arbetsmiljöverket i Falun.

I limmet finns härdare och bas och det är i det här fallet härdaren som är farlig ur arbetsmiljösynvinkel. Limhärdaren är inte olaglig men det finns föreskrifter för användning av den, något som Orsa lamellträ inte följt. Den eller de personer som arbetar med limhärdaren ska, enligt Arbetsskyddsstyrelsens föreskrifter, genomgå regelbundna läkarundersökningar, vilket den person som arbetat med limmet vid Orsa lamellträ inte genomgått. Limhärdaren kan vara skadlig vid inandning samt om man får den på huden, uppger Lars Nygren. Vid besöket framkom också att någon expositionsmätning enligt gällande regler för härdplaster ej skett.

- Den här produkten är inte olaglig men det finns regler för hur den ska användas. I det här fallet har de inte efterföljts, säger Lars Nygren.

I Arbetsmiljöverkets anmälan står att läsa att limhärdaren använts under ett och ett halvt års tid vid Orsa lamellträ och att årsförbrukningen ligger på fyra och en halv liter.

Arbetsmiljöverket har lämnat över fallet till polis och åklagare för utredning.

SOFIA WESTMAN

Mer läsning

Annons