Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa kommun bryter mot föreningsrätten

Annons

Vi har en omfattande föreningsverksamhet i vårt land. Föreningar av skilda slag är ett viktigt inslag i vårt demokratiska samhälle.

En av de stora föreningarna är fackföreningsrörelsen. Den omgärdas av en hel del lagar och föreskrifter.

Det onekligen viktigaste inslaget av skydd för den enskilde medborgaren är "föreningsrätten". Föreningsrätten kränks om arbetsgivarparten vidtager åtgärd till skada för någon på andra sidan för att denne har utnyttjat sin föreningsrätt.

Personalutskottet i Orsa kommun har vid sitt utskottsmöte den 8 mars 2004 beslutat att inte betala ut eventuell i retroaktiva löner för 2004 för dem som inte är ansluta till Kommunalarbetarförbundet.

Därigenom uppfyller man första steget i ett brott mot föreningsrätten och om någon blir berörd av beslutet som är fackligt ansluten, då föreligger en klar föreningsrättstvist.

Kommunalrådet Ann Beskow är socialdemokrat och tillsammans med sin socialistiska treenighet i personalutskottet drev hon igenom beslutet om särbehandling av anställda som inte tillhör Kommunalarbetarförbundet, men hon anser att ett flertal av Orsas kommuns medborgare är för att beslut av detta slag fattas av kommunen. Det är ur demokratisynpunkt helt förkastligt.

Detta framhåller hon även fast hon bara har tolv socialdemokratiska meningsfränder i ryggen, och övriga partier företräddes av 19 ledamöter.

Ann Beskow gör det lätt för sig när hon säger att beslutet kan omprövas om det står i strid mot någon bestämmelse.

Vore det inte bättre att ta reda på om beslutet är rättsstridigt före beslut, och framför allt vänta och se om retroaktiv lön skall tilllämpas i avtalsuppgörelsen.

För den socialistiska trojkan i Orsa var tydligen hjälpen för Kommunalarbetarförbundet mer aktuell än demokrati för samhällsmedborgarna, men ur propagandasynpunkt är tvisten onekligen till fördel för det konkurrerande "Sveriges Vårdförbund".

EN DEMOKRATIINRIKTAD IAKTTAGARE

Mer läsning

Annons