Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orsa Grönklitt på väg att privatiseras

Annons

Majoriteten, med socialdemokraterna i spetsen, har dock envetet stretat emot och hävdat att fritidsbolaget, som motor i kommunens näringsliv, inte nog kan uppskattas. Men att man mycket väl kan tänka sig att låta bolaget privatiseras - när tiden är lämplig.

Och det är den nu. Redan för flera år sedan vidtogs förberedelser genom att "rågången" mellan olika ägande i Orsa camping och Orsa Grönklitt rensades och nu kommer nästa kliv.

Kommunstyrelsen har fått uppdraget att utarbeta ett förslag till hur Orsa camping kan överföras till Orsa Grönklitt för att möjliggöra en nyemission som uppgår till 60 procent av aktiekapitelet. Nyemissionen är avsedd att erbjudas till externa investerare.

- Ett kapitaltillskott är nödvändigt för att vi ska hänga med i utvecklingen, säger Orsa Grönklitts vd Torbjörn Wallin, som dock inte är beredd att precisera några summor.

Han är imponerad över med vilken fermitet politikerna har tagit itu med att finna en lösning för bolaget och är övertygad om att allt är klart när bokföringsåret 2005 inleds.

- Att lita till att kommunen som ensam ägare skulle prioritera investeringar i fritidsbolaget före insatser för vård, skola och omsorg är inte rimligt, anser Torbjörn, som under sin korta tid som vd har hunnit intressera stora delar av regionens näringsliv för att investera i Grönklitt. Etablerat samarbete med övriga större turismföretag i Siljansbygden och nu fått politikerna med sig på att släppa majoritetsägandet i anläggningen.

I bakfickan har han dessutom personer och företag som är intresserade av att gå in som ägare i fritidsbolaget.

Framtidsplanerna för bolaget har tagits väl emot av personalen, vars kommentarer närmast kan tolkas med ordet: Äntligen!

Inom de politiska partierna finns ett tydligt intresse för att privatisera bolaget.

- Det här att sälja ut Orsa-Grönklitt är inte någon kontroversiell fråga, säger Mikael Thalin, c, som företräder den inställning som dominerar kommunfullmäktige. Sedan kan man alltid diskutera hur stor del som kommunen ska behålla.

- Det innebär, enligt min mening, en större framtida risk om kommunen - som ensam ägare - inte kan skjuta till nödvändigt kapital för att utveckla bolaget.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons