Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orörda områden ska kartläggas

Annons

Runt om i landet kommer nu kraven att kommunerna ska inrätta strålningsfria zoner där bland annat elöverkänsliga kan bo.

- Men några helt strålningsfria zoner finns inte. Det är viktigt att komma ihåg, säger bygglovchef Lars Nordström.

Anledningen är bland annat tv-signalerna som finns nästan överalllt och som är mycket starkare än mobiltelefonsignalerna.

Men kommunen gör ändå så gott den kan och parallellt med arbetet med byggloven för de 17 masterna inventeras vilka områden det finns som har minsta möjliga strålningspåverkan.

Inventeringen är rena detektivarbetet där alla som har anläggningar som kan stråla får uppge var de finns i områden som kan vara aktuella att titta närmare på.

Och några områden tror Lars Nordström att man har hittat.

- Det finns öar här och där men bara norr och nordost om Falun, säger han.

En del områden kan ligga i två kommuner och Falun ska också kontakta grannarna för att höra om de vill samarbeta.

Ett lovande område, som det är lite storlek på, tror man sig redan ha hittat. Det finns norr om Linghed mellan Svartnäs och Lamborn. Där finns inte ens el indraget i området.

Det området vill byggnadsnämnden nu skydda. En av de nya telemasterna kommer att hamna i utkanten av det i Övertänger. Där ska man försöka övertala teleoperatören att inte skicka in signaler över det området.

De flesta av de 17 nya master som är på gång väntas få sina bygglov i april. Men några kommer att få vänta ytterligare en tid tills kartläggningen av vilka områden som kan behöva skyddas är klar.

Men även om kommunen pekar ut ett område som skyddsvärt för strålning så vet man idag inte om det håller rent juridiskt så att det går att hindra någon från att dra dit anläggningar eller verksamheter som strålar. Men det är klart värt ett försök, anser Lars Nordström.

- Att ha ett sådant område kan ju vara ett sätt att sälja Falun, säger han.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons