Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron växer för dyrtider i EUstland

Annons

Några uppror är det inte tal om den här gången. Snarare fest.

Men det finns också en oro.

- Som jag har förstått det, när jag talat med bekanta, har det varit en hel del oro där de senaste veckorna. Anledningen är att de flesta tror att EU-medlemsskapet kommer att innebära att många saker blir mycket dyrare. Därför har man börjat hamstra. Man köper så mycket makaroner, socker och salt som det går.

Merit menar att det finns grupper, exempelvis pensionärer och arbetslösa, som befarar att de kommer att få det sämre i och med medlemsskapet. Just för att en hel del kan komma att bli dyrare.

- Man litar, historiskt sett, inte riktigt på sina politiker. Jag har sett att tidningarna konstaterar att bananpriset redan stigit, och fisk från Norge kommer att kosta mer. Det har varit mycket av det i Estland.

Debatten kretsar också en hel del om förhållandet till Ryssland.

- Många hoppas på att det nu blir mindre tullar mellan Ryssland och Estland, vilket är en stor fördel. Det blir billigare att köpa ryska varor och lättare att sälja varor till Ryssland.

Merit ser också en hel del andra fördelar med EU-medlemsskapet.

- Det blir enklare att skaffa sig bra erfarenheter eftersom det blir enklare att resa och att jobba utomlands. I Estland hoppas man mycket på att jordbruket ska kunna byggas upp igen. Efter Sovjettiden var det många gårdar som lades ner, vilket ledde till att byar och stora områden blev öde. Jag tror också att EU är bra för miljön i Estland. I norra Estland finns en hel del miljöproblem, exempelvis gamla gruvor. Nu kommer Estland att få hjälp att komma till rätta med det, och dessutom få strängare miljöregler.

Merit har följt med en del när övergångsregler diskuterats i Sverige.

- Jag har en känsla av att det inte berör Estland så mycket. Levnadsstandarden i Estland har blivit så pass mycket högre. Hade detta hänt i början av 1990-talet kanske många hade passat på att flytta till Sverige med hela familjer. Men nu ser det verkligen ljust ut för Estlands framtid. Många är också stolta över att bo och leva där.

Merit bor och jobbar numer i Falun. Hon är logoped på habiliteringen vid Falu lasarett. Det var faktiskt en skolklass från Falun som fick Merit att börja lära sig svenska.

- Det var när förbindelserna började mellan Dalarna och Viljandi 1990. En skolklass från Falun kom på besök, och en lärare från klassen bodde hemma hos oss. Läraren blev god vän med mina föräldrar, och vi började åka över till Sverige. Och jag började lära mig svenska.

När Merit var färdigutbildad logoped började hon jobba på Barncentrum i Viljandi, en byggnad som byggdes i Mockfjärd. Landstinget i Dalarna inledde också ett utbildningssamarbete med barnhemmet.

- I det ingick en studieresa till Mora, Hedemora och Falun. Jag fick höra att det var stor brist på logopeder i Sverige, speciellt på habiliteringen. Det var så jag hamnade i Falun.

Merit besöker Viljandi minst ett par gånger per år. Både privat och i landstingets utbildningsprojekt.

Slutligen, vad ska man inte missa om man besöker Estland?

- Under sommaren ska man absolut besöka Pärnu och öarna Ösel och Dagö. Pärnu är Estlands sommarhuvudstad, med fina bad, mycket kultur, kaféer, och fin natur. Det är billigare än Kanarie-öarna, lika fina stränder och ett större kulturutbud. Har man bara en dag på sig i Estland rekommenderar jag gamla stan i Tallin.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons