Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron växer för ännu fler prutningar inom skolan

Annons

Besparingarna blir allt tuffare för länets skolor.

Enligt nya siffror från Lärarnas riksförbund, LR, har 83,7 procent av kommunerna i bland annat Dalarna dragit ner på skolan under 2003.

83,7 procent är högre än siffran för riket (81,9) och oron inför framtiden blir allt större bland lärarna.

- Det finns tecken som tyder på att Sverige inte kommer att satsa tillräckligt på skolan, skriver LR i en rapport som presenterades i samband med öppnandet av förbundets nionde kongress i går.

Undersökningen bygger på uppgifter från LR:s ombud runt om i landet. Dalarna tillhör en av de värst drabbade regionerna, enligt LR. Endast Gävleborgs, Västernorrlands och Jämtlands län redovisar högre siffror.

Det som oroar LR mest är att nästan var tredje kommun låter bli att tillsätta vakanta tjänster och att var femte kommun faktiskt väljer att säga upp lärare.

- I stället för nedskärningar måste rikspolitiker och kommunpolitiker satsa på skolan, säger Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund.

22,2 procent av kommunerna i Dalarnas region, struntar i att tillsätta vakanta tjänster, 19,4 procent säger upp lärare på grund av neddragningar, 47,2 procent säger upp annan personal av samma orsak, 33,3 procent signalerar att löneutfallet för 2004 kommer att bli lägre än beräknat, hela 75 procent drar ner på kompetensutvecklingen och i 52,8 procent av kommunerna har inköpsstopp införts.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons