Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron tar inte semester

Annons

Semestertid - härlig tid - vilotid - lekfull tid - reparationstid. Många går mot en fyraveckors semester med hopp om vila och rekreation.

I stället dyker oron upp som gubben ur lådan. Det finns mycket att oroa sig för.

Allt blir liksom tydligare när man har tid att se sig omkring och inte bara stressa till och från arbetet.

Man kan oroa sig för att ens föräldrar är för ensamma. Att barnen mår dåligt i sina relationer. Att barnbarnen inte får så mycket omsorg som de skulle ha rätt till. Att partnern arbetar för mycket - eller arbetar för lite i hem och trädgård. Att brorsan är orättvist behandlad på jobbet.

Att man själv kanske har cancer i en finne på hakan eller begynnande hjärtinfarkt i det där trycket man har över bröstkorgen. Att pengarna inte räcker till under semesterresan.

Eller att semestern snart är slut. Mycket oro finns det om man söker den.

Ta fram papper och penna och gör en lista över alla saker som oroar.

Ta dig en riktig funderare över vad som står på listan.

1. Vilka punkter kan du inte förändra ? De punkter som du inte kan förändra är det bara att lämna. Om du blir inblandad i sammanhanget vid ett senare tillfälle får du ge din tid och energi då, men inte innan det har hänt.

2. Vad kan du förändra i dag? Gör en prioriteringslista på det du kan förändra. Gör en strategi för hur det ska gå till och när det ska ske.

Du kommer att upptäcka att det inte blir mycket kvar att ligga sömnlös för.

En del saker har du egentligen inte med att göra. Lägg dig inte i saker som du inte blivit inbjuden till. Erbjud din hjälp, men lyssna noga om de vill ha din hjälp just då.

Om ditt barn lever i en krisig relation med sin partner och det finns småbarn med i bilden är kanske din uppgift att ge tid till barnen medan paret får reda ut sitt. Att ge barnbarnet tid till små mysiga pratstunder kan stilla både barnbarnets och din oro en smula.

När din partner inte gör det du tänkt att han/hon ska göra på semestern, och du börjar oroa dig över allt som inte blir gjort, kanske du har orealistiska förväntningar.

Har ni kanske glömt att lyssna på varandras behov. Ni kan ha olika behov. En vill läsa böcker och lyssna på sommarprogrammet på radion, medan den andre vill börja hårdträningen inför Vasaloppet. Den ena vill kanske göra en tillbyggnad på sommarstugan, medan den andre vill vandra i fjällen. Prata igenom det och sätt ord på de olika drömmarna om semestertiden. Ni kan stilla bådas oro och frustration genom att tillåta varandra att ha olika behov. Gläds åt att båda får använda en del av semestern till det som ger mest vila för var och en.

Oroa dig inte för det du inte kan förändra. Lämna det! Lär dig avslappning och mental träning om du inte kan få bort onödig oro på annat sätt!

Jag såg följande text på en kylskåpsdörr hos en väninna:

Oron är den ränta du måste betala när du lånar bekymmer från morgondagen.

BRITT-MARIE LAURELL

Mer läsning

Annons