Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oron på Lugnetgymnasiet

Annons

Nyligen kunde vi läsa om filmskaparna på Lugnetgymnasiet som dokumenterat den diktatorisk-fascistoida, av auktoriteter kontrollerade, utbildningssituationen på skolan.

Jag studerade på Lugnetgymnasiet för ett par år sedan och såg under min tid där en ihållande debatt kring samma ämne, och det verkar inte ha skett några vidare framsteg på området. Kontenta; en märklig hållning intogs som projicerade en bild av elever i konflikt med lärare och ansvariga.

Som gymnasiestudent kunde jag förnimma en slags kunskapsmässig kräftgång, på grund av att lärare och administration gav med sig och tillät en förslappad situation.

I stället för lektioner och ordentlig studielitteratur, förpassades vi ofta ut i periferin för att söka fakta i artiklar på Internet, som sedan skulle "diskuteras". Det är svårt att diskutera Palestinafrågan då vissa knappt vet var Palestina ligger.

Frihet under ansvar kanske man vill kalla det, och visst lär man sig använda dataresurser och webbtidningar men övriga, kanske viktigare, kunskaper blir effektivt åsidosatta.

Vad man bör inse, trots en juvenil hunger efter frihet på egna villkor, är att ibland måste man uppleva tillvarons mer grådaskiga sidor, som att under några timmars tid inhämta kunskaper i historia under överinseende av lärare. Om eleverna är mogna att starta debatt kring utbildningen, borde de således göra en nykter bedömning av densamma.

DANIEL ÅHLMAN

Mer läsning

Annons