Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroligt på Knekten

Annons

- Vi har diskuterat Knektens framtid så mycket både med våra chefer, de boende, med varandra här i personalen och med de anhöriga.

Personalen på Knekten är uppgiven och berättar om situationen på före detta servicehuset allt medan klockorna ringer och de gamla vill ha hjälp.

Knekten är servicehuset som blev hyreshus, ett ärende som utreds av länsstyrelsen. Utredningen ska visa om kommunen följt socialtjänstlagen när servicehuset gjordes om till hyreshus.

Socialnämnden beslutade för en tid sedan att Knekten skulle vara hyreshus. De äldre som flyttat in på som de trodde var ett servicehus, vissa hade också biståndsprövat beslut om inflyttning, bor numer i ett vanligt hyreshus.

- Nu när Knekten är ett vanligt hyreshus kan människor över 65 år som står i bostadskö kan få en lägenhet här. Här finns 41 lägenhet, berättar personalen på Knekten som blev hemtjänstpersonal i det nya hyreshuset och har fullt upp med att hjälpa de gamla på Knekten.

- Vi är rädda om den här boendeformen och den behövs, säger Veronica Lindgren.

- De äldre som flyttade hit kom för att det är just ett särskilt boende eller har varit. Nattpersonalen är borttagen och sjuksköterskorna. Vi är hemtjänstpersonal i kommunens regi och alla vi undersköterskor får därmed inte göra några sjukvårdsinsatser, säger Veronica.

Det var en gång kommunen som bekostade undersköterskeutbildningen för flera av de 15 anställda på Knekten. När de arbetar inom hemtjänsten får de inte utföra sjukvårdsinsatser. Då kommer sjukvårdspersonal från landstinget.

- Förut kunde vi till exempel ge en av våra boende insulin, koka gröten, lägga omslag och så vidare. Nu kan vi bara göra gröten, inte ge insulinet.

- Det måste också finnas ett beslut om vad vi får göra. Allt ska vara behovsprövat, säger Lotta Öhman.

- Hela vår arbetssituation är egentligen mycket oklar. Många boende här på Knekten är i behov av vård. Därför har vi opponerat oss mot förändringarna här. Vi har haft många möten diskussioner med chefer, samtal med boende, anhöriga men luften har gått ur oss. När vi för fram synpunkter, åsikter, förslag och berättar allt det vi tänkt känns det som om cheferna struntar i att lyssna på oss, anser Veronica Lindgren, Lotta Öhman, Tina Wiklund, Gudrun Magnusson och Maggan Edvardsson och de andra i personalgruppen.

Ordförande i socialnämnden Hans Jonsson c, välkomnar länsstyrelsens utredning av förändringarna på Knekten.

- Den förre socialchefen beställde en utredning av Knekten som visade att det inte fanns något politiskt beslut att Knekten skulle vara särkilt boende. Människor kom till Knekten med enskilda beslut om särskilt boende. Rent historiskt är utvecklingen inte bra och jag vill inte kommentera situationen vidare förrän länsstyrelsens utredning är klar, säger Hans Jonsson.

Länsstyrelsen utredning ska vara färdig under våren.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons