Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroligt i Caracas efter Chávez seger

Annons

En kvinna dödades när motorcykelburna anhängare till Venezuelas omstridde president Hugo Chávez på måndagen öppnade eld mot demonstranter som samlades i vid Altamira-torget i östra Caracas, uppgav räddningstjänst enligt AFP. Ytterligare minst fyra personer skadades.

Tidigare på måndagen meddelade valmyndigheten att Chávez hade vunnit folkomröstningen om sitt styre. USA var dock inte berett att acceptera utgången av folkomröstningen i Venezuela, trots att internationella valövervakare med amerikanske expresidenten Jimmy Carter i spetsen godkänt Chávez seger. USA krävde att oppositionens beskyllningar om valfusk ska utredas öppet och grundligt.

Chávez firade dock segern.

Vilken jätteseger! utropade presidenten inför jublande anhängare från en balkong i sitt palats Miraflores i Caracas. Fyrverkerier lyste upp natthimlen före gryningen.

Med 94 procent av rösterna räknade hade enligt valmyndigheten 58 procent av väljarna i söndags röstat emot att avsätta Chávez två år innan hans ämbetsperiod tar slut.

Men oppositionen anklagade Chávez för fusk och manade till en massiv demonstration mot Chávez på måndagskvällen lokal tid. Motorleder och vägar i Caracas spärrades av med sopsäckar inför manifestationen.

Chávez motståndare tycktes inte låta sig bevekas av de internationella observatörer som förkunnade att det officiella resultatet i folkomröstningen var tillförlitligt. Valobservatörerna leds av den amerikanske expresidenten Jimmy Carter.

Oppositionen hade kämpat länge för att få till stånd folkomröstningen och hoppades bli kvitt Chávez. De ser honom som en farlig tyrann som vill stöpa om landet till en kommuniststat i kubansk anda.

Chávez hävdar att oppositionsledarna blott vill ta tillbaka de privilegier de åtnjöt innan han inledde vad han kallar sin revolution för att hjälpa Venezuelas fattiga.

TT-REUTERS

Mer läsning

Annons