Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroligheter vid krigsmonument

Annons

Oroligheter utbröt på torsdagskvällen vid det omstridda sovjetiska krigsmonumentet i Tallinn, som estniska myndigheter tänker flytta.

Ett tusental demonstranter samlades vid monumentet på kvällen. Estnisk kravallpolis avfyrade tårgas och lösa varningsskott för att driva bort dem. Ett ögonvittne sade att sammanstötningarna utbröt när polisen försökte skingra folkmassan. Minst en bil vräktes omkull i tumultet och ungdomar sades ha kastat en rad tillhyggen mot poliserna.

Tidigare på dagen fördömde ryska UD att Estland hade inlett arbetet med utgrävningar av de sovjetiska soldatgravarna.

Det som händer kommer att påverka de fortsatta relationerna med Estland, förklarade han.

Några hundra estländska poliser spärrade på morgonen av området kring den så kallade bronssoldaten, där soldatgravarna finns.

Ett tält sattes upp över gravplatsen och krigsmonumentet för att de kommande utgrävningarna ska kunna ske utan insyn.

Gravarna finns alldeles bredvid en busshållplats i centrala Tallinn, och regeringen ämnar flytta eventuella soldatstoft till en krigskyrkogård.

Regeringen vill även flytta bronssoldaten, men den ryska minoriteten vill bevara den som symbol för den sovjetiska segern över nazisterna i andra världskriget.

Premiärminister Andrus Ansip sade att regeringen ännu inte fattat något definitivt beslut om flytt av bronssoldaten.

En erfaren politisk bedömare i Tallinn säger till TT att liberalen Ansip söker en utväg för att slippa flytta statyn men ändå rädda sin politiska prestige.

TT

Mer läsning

Annons