Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroar sig för örnpar

Annons

Ulf Kolmodin, ordförande för Hedemora ornitologiska förening, är betydligt mer orolig för fågellivet än för sin egen hälsa. Svanarna har redan nått södra Sverige. Den första rapporten om fågelinfluensa i Sverige gällde viggar i Oskarshamn.

Kolmodin förklarar att det är främst sjöfågel, så som andfåglar, gäss, måsar och svanar, som är i riskzonen.

-Dessa fåglar söker mat på samma ställen som tamfåglarna i Asien. De rastar och flyttar ihop, säger Ulf Kolmodin.

Däremot är det sällan att småfåglar och skogsfåglar äter bland tamhöns. Från fågeltornet vid Fatburen kan Ulf Kolmodin beundra ett havsörnspar som har häckat i området sedan tio år tillbaka.

-Det vore mycket tråkigt om de smittades av att äta av en död fågel.

Föreningen har ansökt hos Naturvårdsverket att få starta en ringmärkningsstation i Hovranområdet. Om och när det blir aktuellt kommer föreningen naturligtvis att iaktta försiktighet. Men sådant finns det inarbetade rutiner för långt innan H5N1-viruset blev allmänt känt.

-På Ölands ringmärkningsstation har man tagit blodprov på fåglarna i tio år, berättar Ulf Kolmodin.

Enligt en lägesrapport från Sveriges Ornitologiska Förening är den viktigaste källan till spridningen av viruset okontrollerade förflyttningar av tamfågel. Vilda fåglar spelar en underordnad roll. Lägesrapporten hänvisar till en undersökning från Kroatien som visar att sjöfåglar som rastat i samma damm som infekterade svanar inte har insjuknat.

Fotnot: Läs mer om fågelviruset i vår pappertidning.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons