Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oroande utveckling

Annons

Svar till "Valfrihet, tack", 14/3

Insändarens synpunkter delas säkert av många åldringar som är fullt friska till både kropp och själ men som inte har möjlighet till social samvaro och är ängsliga för att vara ensamma i egen lägenhet.

Allt fler svenskar, procentuellt sett, kommer i framtiden att tillhöra gruppen ålderspensionärer. Därför kommer insatser av vård och omsorg att öka kraftigt.

Det finns ett berättigat krav i insändaren, som säkert delas av många äldre, nämligen att ha eget rum på ett ålderdomshem (serviceboende) och ha tillgång till en matsal där man kan äta tillsammans med grannar.

Tanken på ålderdomshem i den tappning insändaren ger uttryck för är berättigad och som vi politiker, precis som önskas, borde ta upp till förnyad diskussion.

Jag vill särskilt framhålla min tveksamhet till att Falu kommun har funnit den rätta organisationen genom avveckling av ett antal servicehus. Om inte anhöriga är beredda till större arbetsinsatser kommer hemtjänstkostnaderna att öka kraftigt och den tänkta ekonomiska vinsten genom avveckling av serviceboendet uteblir. Totalkostnaden kanske blir betydligt högre.

Jag är allvarligt oroad för de äldres trygghet och möjlighet till social samvaro i framtiden.

ULF ELGEMYR

Mer läsning

Annons