Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro över ny friskola

Annons

Under två dagar genomförde Skolverket en tillsyn på friskolan Sebor i Borlänge. Skolan har lokaler i Mjälgahuset och i dagsläget är elevantalet 18.

Resultatet av inspektionen blir offentligt först när Skolverket tar ett beslut efter årsskiftet.

Men barn- och skolnämndens ordförande Mariann Nordlöf (s) har redan fått en muntlig information om resultatet av den genomförda tillsynen. En information som gör henne djupt oroad. Bland annat vad gäller undervisningslokalerna och inställningen till närvaron i skolan:

-Barnen har en väldigt stor frihet och går i skolan när de vill, säger Mariann Nordlöf som ännu för egen del inte besökt skolan.

Men det kommer hon nu att göra. Kommunen ska göra ett så kallat insynsbesök efter helgerna. Då kommer Nordlöf att informera sig mer om verksamheten, lokalerna och skolans filosofi.

Det som framkommit om verksamheten oroar henne djupt. Det informerade hon övriga kommunpolitiker om, i samband med kommunfullmäktige.

Det är Skolverket som godkänt friskolan och som har tillsynsansvaret. Godkännandet innebär att skolan har rätt till bidrag från kommunen. Borlänge kommun betalar skolans hyra och elevbidrag.

Årshyran uppgår till 293 000 kronor och elkostnaden till 30 000 kr. Elevbidraget är 45 355 kronor per läsår och elev. Skolan har flera elever från andra kommuner. Något som dessa kommuner betalar för.

När kommunen betalade ut bidrag till skolan, den 15 oktober, var nio av eleverna från Borlänge. Utbetalningen var på 201 000 kronor och avsåg perioden augusti-oktober.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons