Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro över äldres kost

Annons

S-märkta Jonny Gahnshag, Renée Andersson och Ragnar Kroona inbjöd i går till diskussion om frågor som berör Grycksboborna. Drygt tjugotalet kom. Merparten var äldre som oroades över att tillagningen av mat ska flyttas från Örjesbogården till Haraldsboskolans storkök. Ett av skälen är att socialnämnden kan spara drygt sju miljoner kronor om året, förklarade Renée Andersson. Om det inte genomförs måste pengarna tas från någon annanstans inom äldreomsorgen.

Äldreomsorgens kostkonsulent Solweig Bjur-Hedlund fanns på plats och berättade att förändringen också måste göras för att förbättra kvaliteten.

- Vi har brister och en ojämn kvalitet i köken, sade hon. En del har mycket dålig utrustning för att kyla ner maten, sade hon.

Det är också si och så med vad de gamla får. På en del håll fick de exempelvis alla mellanmål de ska ha och på andra inga alls, berättade hon.

Men i Grycksbo ansåg de att maten var bra och flera mötesdeltagare trodde att den nu skulle bli sämre.

- Jag är skeptisk till det här, sadeen man, och flera andra uttryckte att de ville att man skulle prova det nya systemet inne i Falun och låta orterna utanför ha det som nu.

Det skulle inte vara rättvist mot Faluborna, förklarade Renée Andersson. Men då tände en ung mamma till.

- Det ska inte talas om rättvisa när Östra skolan rustas medan Grycksboskolan har kvar sitt elände, sade hon.

Skoldebatten blev het. Ragnar Kroona gjorde vad han kunde för att förklara varför renoveringen blivit fördröjd. Egentligen finns det ingen ursäkt för det, bara förklaringar, ansåg han.

- Teknikerna missbedömde gång på gång vad som måste göras och vad det skulle kosta, sade han.

För varje ny kalkyl var det politisk enighet om att plocka fram pengarna, men i somras tog det stopp då kostnaderna stigit orimligt mycket.

- Det här är en lång lidandets historia i Grycksbo, det inser jag, sade han.

- Kommer Grycksboskolan någonsin att bli bra? Är det inte bättre att riva skiten och bygga nytt? Men det kan ni väl inte när ni redan lagt ner så mycket pengar här, sade en annan mamma argt.

Ragnar Kroona fick veta nya obehagliga uppgifter om skolan. 27 barn tvingas vistas med dålig ventilation i ett klassrum gjort för 20. Ventilationen stängs dessutom av när skolan slutar på eftermiddagen och luften är helunken på morgonen. Varmvattnet håller bara 50 grader och oro finns att barnen ska få legionärssjuka när de duschar.

Ragnar Kroona tog till sig alla uppgifter och lovade vidarebefordra dem. Några tyckte att det vore bättre om barnen fick undervisning i baracker som tidigare.

Krävs det baracker för att de ska må bättre så ska det bli så, försäkrade Jonny Gahnshag.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons