Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro inför arenabygget

Annons

Arenabygget var givetvis det stora samtalsämnet. Ett hockeytempel med plats för 7 500 personer och 7 700 besökare vid andra musik- eller kulturevenemang. En arena med max 20 meter i takfotshöjd och den får inte avvika alltför mycket från omgivningen, underströk arkitekt Hans Gillgren från Sundsvall. Hur det blir med trafiksituationen återstår att se, och riskerar kringboende att hamna i alltför tidig kvällsskugga?

Kyrkoherde Fredrik Lautmann var orolig över att grusvägen från kulturhuset till kyrkan skulle stängas. Det kommer att ställa till problem inte minst när Kyrkallén stängs vid evenemang i Gropen sommartid.

Sven Lindberg hänvisade skriftliga synpunkter till samhällsbyggnadskontoret fram till den 10 mars till att börja med. Någon i publiken efterlyste en bättre utredning gällande placering av arenan. Vid nuvarande isstadion eller vid riksvägen?

- Inte aktuellt i vårt uppdrag, sade Hans Gillgren.

Enligt Leksands IF skulle kostnaderna bli för stora med en hall vid riksvägen. LIF:s ordförande Nils- Erik Johansson var säker på sin sak. Mycket av det befintliga går att använda. Kalkylerade 130 miljoner för arenabygget skulle inte kosta en krona mindre än 200 miljoner om den byggs vid riksvägen.

"Pest eller kolera?", menade någon.

- Varken pest eller kolera, svarade Nils-Erik Johansson.

En centralt belägen arena är det bästa för Leksand, fortsatte han. Och så kan nöjesevenemang i Karlstads Löfbergs Lila Arena flytta vidare till Ejendals Arena.

Annat som dryftades denna kväll var en eventuell stängning av Hjortnäsvägen, en stängning av Lekattvägen och varför inte bygga om Leksandshallen till en renodlad simhall?

Basebollens Tony Klarberg undrade över framtiden. Var ska basebollen ta vägen när hemmaplanen försvinner på Lugnet? Något svar fick han inte. Inte bara Klarberg undrar. Än återstår en hel del frågetecken att räta ut innan detalplanerna kan spikas, men tiden börjar bli knapp.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons