Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro i Thailand inför domstolsbeslut

Annons

Oron ökar i Thailand inför författningsdomstolens beslut om huruvida landets två största politiska partier ska förbjudas eller inte. Beskedet om partierna förra året bröt mot vallagen väntas på onsdagen och 1|800 poliser är utkommenderade att vakta domstolsbyggnaden.

Ytterligare 13|000 poliser och soldater står redo att möta eventuella oroligheter. Även tv-stationer i den thailändska huvudstaden bevakas av militär.

Thailand leds sedan i september av en militärjunta, efter att premiärminister Thaksin Shinawatra avsatts i en kupp. Oavsett vad beslutet blir riskerar generalerna att få problem med antingen Thaksins anhängare eller hans motståndare.

Domarna har möjlighet att förbjuda mångmiljardären Thaksin, som befinner sig i exil i London, att delta i landets politik i upp till fem år. Det skulle välkomnas av juntan, inför parlamentsvalet som är utlyst till december. Samtidigt skulle ett sådant beslut sannolikt reta upp de miljoner på landsbygden som i två val röstat fram Thaksin med bred marginal.

Thailands vida respekterade kung Bhumibol förmanande domarna i ett 15 minuter långt tal:

Såväl Thaksins parti som det andra partiet som riskerar att förbjudas, demokraterna, uppmanade efter kungens uttalande sina anhängare till återhållsamhet.

TT

Mer läsning

Annons