Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro i Nås församling

Annons

Enligt uppgift började oroligheterna då Sten Sandmark i samband med ett tal på valborgsmässoafton manade Nåsborna att vara vaksamma så att inte församlingen försvinner.

Det hela kulminerade förra söndagen efter högmässan då krav ställdes på att ett nytt kyrkoråd skulle utses.

En grupp utsågs för att klargöra vad som är på gång.

- Vi ska ta reda på vad som är sant och vad som inte är sant, förklarar Bajer Curt Larsson som är ordförande i gruppen. Övriga är Malte Sandström, Torsten Limnell, Nall Lasse Andersson och Lasse Eliasson.

En kyrkoherde och prost från Stockholm som är bekant med Robert van Aarem har anlitats för att göra en organisationsutredning.

- I en sådan utredning diskuteras olika alternativ men det finns inget förslag om att Nås församling ska avvecklas, säger Robert van Aarem.

I Nås finns listor utlagda där det varnas för att församlingen ska försvinna, Nås mista sin präst och prästgården säljas.

- Inte ett ord på listorna är sanning, säger Per-Erik Jonth som är kyrkorådets ordförande.

Torsten Limnell menar dock att församlingens framtid är hotad.

Limnell har efter kyrkovalet petats från sitt uppdrag i kyrkorådet och även från hedersuppdraget som kyrkvärd. På mötet efter högmässan förra söndagen krävde han att nuvarande kyrkoråd ska bort och att kyrkofullmäktige ska utse ett nytt kyrkoråd.

Dock är att märka att prästen Sten Sandmark är med i kyrkorådet liksom hans kamrat Lennart Nylén.

Torsten Limnell och Per-Erik Jonth, som står på var sin sida i den här konflikten, tycks dock vara överens om en sak. De tycker bra om prästen Sten Sandmark och samma uppfattning uttrycks av flera andra Nåsbor.

Nåsborna vill ha kvar sin präst. Då det blev känt att Sandmark sökt en tjänst på Visingsö i Växjö stift spred sig oron i bygden.

- Jag har sagt åt honom att jag tycker att han ska stanna kvar här, säger Robert van Aarem.

Sandmark känner sig utbränd. Frågan är om det beror på mera än en hård arbetsbelastning. Att den högkyrklige Sandmark inte har samma uppfattning i en del trosfrågor som van Aarem och kanske också övriga präster i kommunen är känt.

Enligt uppgift har Sandmark talat om att det förekommer antisemitism inom pastoratet och detta tolkas som ett angrepp på prästen Per Sundberg som i Vansbro kyrka höll en uppmärksammad gudstjänst mot Israels Palestinapolitik. Sandmark har indirekt kritiserat van Aarem då han i söndags talade om att de munkar som först kom till Nås knappast tänkt sig att kyrkan skulle sponsra skidskytte, simbassänger och fotbollsplaner.

- Så vitt jag vet har vi inte haft några konflikter med Sandmark, säger van Aarem.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons