Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för hög byggnad

Annons

Det är Kvarnsvedens pappersbruk som planerar ett valssliperi på industriområdet, eller Kvarnsvedens arbetsplatsområde som det kallas. Den högsta tillåtna byggnadshöjden är i dag 7,5 meter, och dubblas till 15 meter i den planändring som ska genomföras.

Det gör att Borlänge Villaägareförening vill dra i bromsen för att olika utredningar ska kunna genomföras för att mer genomgripande se på konsekvenserna och nödvändiga insatser.

Föreningen pekar på närheten till villaområdet och den "silhuettverkan" den höga byggnaden får. Villaområdets skydd mot industriområdet är en skyddsvall utmed gatans västra sida.

- Gatan med sin kombinerade funktion har utseende och miljö som en typisk industrigata. Som tillfart till ett villaområde är den i dagsläget inte godtagbar, menar föreningen.

Och vill därför utreda insatser för att få en till villamiljön bättre anpassad gatumiljö.

- Vi kan konstatera att en industribyggnad som är 15 meter hög och som nära angränsar ett villaområde, bland annat genom sin silhuettverkan, kan förorsaka en icke obetydlig miljöstörning.

- Denna drabbar inte bara boende inom kvarteret Målet, framhåller föreningen.

Villaägarna menar att planförslaget med "de miljöstörningar som det kan medföra, ändring av planbestämmelsen till storindustri, fördubblad byggnadsrätt och närheten till villaområdet inte får handläggas som enkelt planförfarande".

Kommunen ska den här veckan jobba vidare med planen. Steve Johnson säger att det förutom Villaägareföreningen är en granne som framfört synpunkter. Och att det är höjden som ifrågasätts.

- Några utsläpp eller buller blir det inte, och bara 1-2 transporter per dag, säger Johnson.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons