Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för främlingshat i sydrysk stad

Annons

Nu bromsar Moskva uppvigling till främlingshat.

Nationalistiska inlägg blockeras på internet, uppger en invandrarfientlig ledare.

President Vladimir Putin beordrade i januari säkerhetstjänsten att slå till mot växande extremism och rasism. Trots det har dödligt våld utbrutit mellan ryssar och tjetjener i den sydryska storstaden Stavropol.

I höstas brände dessutom arga ryssar tjetjeners företag och bilar i staden Kondopoga i nordvästra Ryssland.

Rysslands inrikesminister Rasjid Nurgalijev säger att polisen i Stavropol framgångsrikt tillämpar en taktik som avtänder bråkmakare.

De ryska myndigheterna har också stoppat inlägg av nationaliströrelsen DPNI, Aktion mot olagliga invandrare, på sajten livejournal, sade Aleksej Michailov, en lokal ledare för gruppen, till Reuters i onsdags.

I Stavropol är spänningen mycket hög efter tre dödsfall.

Tendenserna till främlingshat har underblåsts av irritation över tjetjeners affärsverksamhet _ och av två krig i det angränsande Tjetjenien.

Myndigheternas övervakning av livejournal-sajten försvårade organiseringen av en protest i tisdags i Stavropol, sade Michailov.

Den 24 maj dödades en tjetjen i ett slagsmål mellan ryssar och tjetjener i staden. Tio dagar senare dödades två ryska studenter. Många utgick från att det var en hämndattack.

Men åklagaren Andrej Vlasov i Stavropol säger att det inte finns något skäl att misstänka det, rapporterar engelskspråkiga tidningen Moscow Times. En misstänkt har pekats ut men inte anhållits. Han är inte tjetjen.

Efter begravningen av de två ryssarna samlades några hundra uppretade ryssar på torget i Stavropol för att demonstrera mot tjetjener.

Under det nationalistiska mötet på torget grep polisen ett femtiotal deltagare. De flesta släpptes snabbt.

DPNI tar offentligt avstånd från våld men har organiserat demonstrationer i Moskva och hjälpt demonstranter i Kondopoga.

I Stavropol är stämningen ännu mer spänd än i Kondopoga, sade Aleksej Michailov till Reuters.

TT

Mer läsning

Annons