Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för farlig parasit

Annons

Än så länge finns inte parasiten i Sverige. Men Henrik Uhlhorn tycker att människor borde vara mer oroliga än vad de är, för om parasiten kommer in i landet är den mycket svår att utrota.

- För några år sedan upptäcktes två fall i Danmark. Men vi har aldrig hittat parasiten i Sverige och vi tror inte heller att den finns, säger Henrik Uhlhorn.

- Över 600 rävar har undersökts i Sverige och ingen av dem har burit på smitta. I Centraleuropa finns rävbandmasken allmänt och om spillning av vilda eller tama djur hamnar på växter kan parasiten komma ut i miljön och föras över till människa genom till exempel bär eller svamp.

- Inget botemedel finns och äter en människa bär eller svamp som har kommit i kontakt med parasiten via avföring angrips levern som får stora blåsor och så småningom slutar fungera.

- Spridningen sker i första hand via tamdjur, hund eller katt och kan därefter spridas till vilda djur. Djuren som bär på rävbandmasken blir inte sjuka och man kan inte heller se på djuret om det är smittbärare, berättar Henrik Uhlhorn.

Hans Johnsson, jaktvårdskonsulent på Dalarnas jaktvårdsförbund, känner till rävbandmasken och håller med Henrik Uhlhorn om att det är mycket viktigt att parasiten inte förs in i landet.

Ordförande i Rättviks Jaktvårdskrets, Göran Ollas, bekräftar att människor funderar och att en viss oro sprider sig.

- Därför är det mycket viktigt att alla djur, hundar och katter som förs in i Sverige blir avmaskade med speciella preparat, säger Henrik Uhlhorn.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons