Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för byggplanerna

Annons

I går kunde tidningen berätta om hur Bergkvist-Insjön projekterar för att bygga en ny 32 meter hög panncentral samt fyra lika höga silotorn på sjösidan om den nya såglinjen. För att få plats med den nya anläggningen ska man fylla ut sjöbottnen cirka 100 meter ut i älven.

-Det blir väldigt trångt och jag är rädd för att det blir baksug, säger en av medlemmarna i Siljans Båtförbund.

-Älvfåran är mellan sex och åtta meter djup och hela sjö- och älvbotten är sand som flyttar sig hela tiden. Jag är inte säker på att det här kommer att gå bra.

När det gäller tillståndet för utfyllnaden så blev det beviljat redan år 2001. Då gjordes också en miljökonsekvensbeskrivning som ger Bergkvist-Insjön rätt till fortsatt flytt av strandlinjen.

Företaget menar att ingreppet inte är så farligt eller omfattande eftersom området i fråga är grunt.

-Vi räknar med att vi behöver fylla med massa ungefär två och en halv meter på höjden för att komma över vattennivån, säger Anders Lindh teknisk chef vid Bergkvist-Insjön.

Hur går det senare att bygga så höga och stora byggnader på gammal sjöbotten som ni planerar?

-Det kräver naturligtvis en hel del pålning, minst 15 meter djupt skulle jag tro. Men annars är det inga problem.

Rönnäsbon och arkitekten Ragnar Östlund efterlyste vid mötet i tisdags en översiktskarta som visar den planerade utbyggnaden i perspektiv till resten av Insjön och Dragsängarna.

-Annars kan man ju aldrig förstå vad det handlar om, säger han.

- Den nu planerade utfyllnaden minskar älvens bredd med 27 procent och skulle man fylla ut mot Rönnäshållet så mycket som tillståndet tillåter, minskar inloppet till Insjön med 23 procent, konstaterar Ragnar Östlund.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons