Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro för anhöriga i Irak

Annons

Föreningen drog igång protesterna mot kriget och Kifah är stolt över att kunna räkna in 22 organisationer, i dag får han besked om den 23:e.

Han kom som flykting till Sverige för ganska exakt tio år sedan, mamma och många syskon finns alltså kvar i Bagdad och för deras skull vill han inte berätta så mycket om sin bakgrund, det kan skada. Säkerhetstjänsten är fruktad, det finns kontrollgrupper i alla bostadsområden som rapporterar om vad folk säger, hur de kommer och går. Kifah vågar inte hålla kontakt med familjen.

Han arbetar skift som operatör på Scania, det känns svårt att sitta i Falun och följa krigsförspelet. Den bästa informationen får han på arabiska sajter på internet, där samlas rapporter från internationella nyhetsbyråer.

- Mina kompisar ringer sina anhöriga. Det är hemskt, både för oss och dem, vi mår dåligt och de undrar om de kommer att överleva, säger han,

Nu när krig hotar så märks det också hur regimens tryck på befolkningen ökar, Saddam Hussein fruktar ett uppror.

Irakiska föreningen i Falun har omkring 50 medlemmar, om man räknar med barnen.

- Det finns fler irakier i Falun, men många som kommer har varit så utsatta, de flyr från sitt gamla liv, de vill inte ha kontakt, säger Kifah.

Han tycker det är synd, föreningen skulle kunna hjälpa med mycket, både med kontakter, språk och kulturkrockar. Kifah Mohamad skulle önska att socialförvaltningen kunde berätta när irakier flyttar till Falun.

Somliga anser att irakierna behöver USA:s hjälp för att störta Saddam Hussein?

- Det är som att ligga mitt i havet med bara en planka att hålla fast vid, så kommer någon och säger: Jag ska rädda dig, men då får du bli min slav i tio år, säger Kifah. USA kunde ha stött det irakiska upproret 1991, då behärskade oppositionen 70 procent av landet. Men USA:s utrikesminister sade: Hellre en djävul som vi känner än en ängel som vi inte känner.

- USA har inte med demokrati att göra, det finns ingen demokrati bland de arabiska staterna kring Golfen som amerikanerna stöder, säger Kifah.

Men visst tycker han att irakierna behöver världens stöd för att störta Saddam Hussein. Han är en förtryckare som bör ställas inför internationell domstol. Massförstörelsevapnen måste bort, men det genomförs bäst med FN:s insatser och annan internationell konfliktlösning, anser Kifah Mohamad.

Hur känns det när Usama bin Ladin manar muslimer till kamp mot USA?

- Bin Ladin är ett hot mot islam, kristenheten och civilisationen. Men terrorismen ska inte bekämpas med vapen, då får han större inflytande, säger Kifah.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons