Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oro efter vargattack

Annons

- Den som lånat Tanja hörde två snabba skall och ett kort skrik. Sedan blev det tyst. Dagen efter hittade jag enbart tarmar och peljutrustning efter henne, säger ägaren Lars-Ove Rhen.

Enligt Tanjas husse, Lars-Ove Rhen, är det uteslutet att något annat djur än varg kan ha dödat Tanja.

- Bara vargar slukar en hund på detta sätt. Björnen slår bara ihjäl hunden. Dessutom fanns bitmärken på pejlhalsbandet. Rovdjursexpert Ronny Backäng från Orsa har också inspekterat platsen där Tanja dödades, säger Rhen.

Händelsen har påverkat Lars-Ove.

- Det känns... Man har ju aldrig varit med om något liknande. Det var en bra hund och kamrat, redo för jaktprov, säger han.

Han har varit i kontakt med länsstyrelsen i Dalarna.

- Ersättningen är inte någon som helst kompensation, 10 000 enligt länsstyrelsen. De går enligt en fastställd mall, säger han.

Händelsen har dämpat jaktintresset.

- Frågan är om man törs jaga med hund mer. Nu har jag bara älghundar kvar. Jag tror inte jag vågar släppa dem i skogen, säger han.

Under veckan har han på egen hand samlat information om de tre vargar som misstänks för attacken.

- Sedan de tog Tanja vid Gisslarbodarna gick de söderut mot Ljugaren. Sedan vände de norrut igen. Nu håller de sig i trakterna söder om Sörboda, kring Brandstjärnen. Enligt observationerna är det en stor och två yngre vargar - möjligtvis en stor hanne med två unga tikar. Troligtvis är det en utbrytargrupp från Furudalsflocken som tänker bilda egen flock, säger Lars-Ove.

Nästa vecka ska Rättvikskretsen arrangera ett informationsmöte om årets höstjakt och vargstammen i kommunen.

- Vi får se då om vi jägare kan besluta oss för att agera på något vis, säger Lars-Ove Rhen.

MATS LAGGAR

Mer läsning

Annons