Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örninventering genomförd

Annons

Det finns i dagsläget inte någon känd häckning av kungsörn i Leksands kommun. Det visar kungsörnsinventeringen under ledning av Leksands fågelklubbs Bogdan Persson. En inventering ingående i den stora riksinventeringen.

De örnar som vintertid utfordras kommer från nordligare trakter, från norra Dalarna och ännu längre norrut. Många av örnarna kommer från Finland och en del även från Norge.

- Det intressanta för inventeringen är de örnar som har för avsikt att häcka hos oss. Vi spanar alltså efter adulta, könsmogna, örnar. Adulta örnar ska vid denna tidpunkt av året vara på häckningsplats. Ser man adulta örnar nu, då är det en het signal, säger Persson.

19 personer engagerades i inventeringen. Det spanades efter örn i västra Leksand från åtta olika spaningsplatser. Utöver dessa åtta platser bevakades en het lokal i Gagnefs kommun.

Resultatet blev klent. Endast tre observationer av kungsörn var sämre än väntat, men ett par kungsörnar som lekte lite med varandra över ett berg, under cirka 20 minuter, gav vissa förhoppningar om att något kan vara på gång.

CHRISTER KLOCKARÅS

Mer läsning

Annons