Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örnbo skövlat

Annons

Han vill inte närmare precisera var i kommunen örnboet ligger. Det är tydligen redan för många som känner till boet.

Rönning gjorde upptäckten när han i förra veckan skulle kontrollera resultatet av årets häckning - boet var då tomt.

- Det är för sorgligt. Jag trodde och hoppades att verksamheten med en internationell marknad för rovfågelägg hörde till en förgången tid, men så är tydligen inte fallet. Dessa örnägg har troligen hamnat där, säger Göran Rönning som är mycket upprörd över det inträffade.

Boplundringen har skett under de senaste veckorna. Göran Rönning har kunnat konstatera att kungsörnshonan har ruvat på sina ägg en längre tid, det kan han utläsa av olika spår häckningsplatsen.

Han har också kunnat konstatera att äggen inte kläckts, i alla fall inte i boet. Möjligen kan boplundrarna ha tagit äggen i ett så sent skede att ungarna kunnat kläckas sedan boet plundrats, för att sedan födas upp i fångenskap.

Rönning har hittat vissa spår på platsen, spår som kanske kan leda fram till att boplundraren avslöjas.

Rönning undersöker nu möjligheterna att få en bättre övervakning av örnens häckningslokaler.

- Det finns i dag så avancerad bildteknik att boplatser och skogsbilvägar kan övervakas från satellit och frågan är om man inte måste utnyttja dessa möjligheter, säger han.

Göran Rönning menar vidare att skogsbruket med sitt stora vägnät bär en stor del av skulden till att boplundringar är möjliga.

- Det har byggts och byggs fortfarande skogsbilvägar överallt. På dessa kan kriminella individer genomsöka de mest avlägsna skogar för sin ljusskygga verksamhet. Inte en meter till av skogsbilvägar skulle få byggas. Tvärtom borde befintliga skogsbilvägar sprängas sönder och planteras med lövskog. Eller åtminstone bommas igen. Det är dags att skogsbruket börjar betala tillbaka sin miljöskuld, säger en kritisk Göran Rönning.

Inom Malungs kommun är det här den enda örnhäckningsplats som Rönning känner till. Det kan finnas ytterligare någon häckningsplats, men det är knappast troligt. I hela Dalarna finns 15-20 häckande örnpar. En örnhona lägger 1-2 ägg om året.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons