Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ornäsbyggnad nominerad igen

Annons

Det är statens fastighetsverk som offentliggjort nomineringarna till Helgopriset, Sveriges största arkitekturpris. Juryn har utsett åtta nomineringar bland de 32 förslag som kommit in.

Helgopriset, med en prissumma på 150 000 kronor ska för tredje gången delas ut av fastighetsverket. Priset har tidigare delats ut 1996 och 2001, och går till "bästa restaurering, komplettering, ombyggnad eller tillbyggnad av ett äldre byggnadsverk".

Informationsbyggnad Ornäsloftet, Borlänge, har ritats av arkitekterna Jacob Hidemark och Martin Stintzing. "Byggnaden upplevs som en värdig representant för vår tid och som ett fint tillägg till platsen och Ornäsloftet", heter det i nomineringen.

De sju övriga nominerade byggnaderna är Institutionen för Astronomi, Lunds universitet, Eslövs Medborgarhus, dieselverkstaden, Nacka, Kungliga Tekniska högskolans bibliotek, Bellmanshuset, Djurgården, Stockholm, Wrangelska palatset, Riddarholmen, Stockholm och Skissernas museum, Lund. Den 22 november avslöjas vem som får priset.

Tidigare har byggnaden varit nominerad till skogsindustriernas träpris. Något som kommunens stadsarkitekt Arne Ludvigsson då tyckte var extra roligt:

- Det blev ju en del rabalder och länsstyrelsen tyckte inte att byggnaden passade in i miljön.

Nu kommer ytterligare ett erkännande.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons