Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ormarna går på både vatten och land

Annons

Det handlar om Gagnefs Älvtrafiks sommaraktiviteter, där två av turerna - helt osökt - fått namn efter ormar. Under nära tre månader görs båtturer med Engelbrekt och Lisskulla III. Det går att ta sig ända från Leksand till Borlänge eller från Falun till Gagnef.

Turen mellan Leksand och Borlänge har getts det gamla namnet Skallerormen. Båtturen avbryts nämligen när Engelbrekt kommer till Gråda i Gagnef. Därifrån blir det hästskjuts förbi kraftverket, via Tjärna och fram till flottbron i Kyrkbyn, där nästa båt tar vid. Det är alltså samma tur som fram till 1800-talet användes för att frakta både gods och personer. Det skallrade ordentligt om hästvagnarna på de gropiga och krokiga vägarna, därav namnet Skallerormen.

Kopparormen har fått namn av att färden går från kopparstaden Falun till Borlänge. Den sträckan trafikeras av Slussbruden II. Därefter blir det veteranbilstransport till Mellsta, där passagerarna kliver på Lisskulla III för vidare transport till Gagnef.

Det blir också en mängd kortare turer, som exempelvis kvällskryssningar mellan flottbron i Gagnef och älvarnas förening i Djurås, eller räk-kryssningar med allsång.

Den som vill veta mer om älvturerna kan kontakta turistbyrån för information.

Mer läsning

Annons