Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orkanen Dean tilltar i styrka

Annons

Orkanen Dean har ökat i styrka till en extremt farlig kategori 4 orkan när den korsar Karibiska havet på väg mot Yucatanhalvön i Mexiko, uppger USA:s Nationella orkancenter.

I en väderleksprognos klockan 02, svensk tid, uppgav centret att Deans högsta ihållande vindar passerat 60 meter i sekunden, vilket innebär kategori 4 på den 5-gradiga Saffir-Simpson skalan för orkanintensitet.

Orkanerna Katrina, Wilma och Rita 2005 var i kategorierna 3 till 5.

Orkanen Dean drog upp träd med rötterna, slet ner kraftledningar och raserade taket på ett sjukhus i S:t Lucia på fredagen när den rusade in i Karibien på en kurs som kan föra den farligt nära Jamaica.

På den franska ön Martinique uppmättes vindhastigheter på över 45 meter i sekunden. Det drabbade sjukhuset på S:t Lucia, som har 170|000 invånare, var redan evakuerat och inga dödsoffer rapporterades från ön.

Flera oljebolag meddelade att de är på väg att eller redan har evakuerat anställda på oljeplattformar i Mexikanska bukten.

Prognoserna visar att det kan bli en ovanligt orkantät säsong med uppåt 16 stormar mot de vanliga 10 eller 11.

I den amerikanska delstaten Texas dödades sju personer när stormen Erin drog förbi i torsdags. Stormen åtföljdes av skyfall som orsakade stora översvämningar.

TT

Mer läsning

Annons