Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt om staten ska upplösa medborgarskap

Annons

Fadimes fruktansvärda tragedi upprör hela svenska folket och sannolikt merparten av invandrarna. Plötsligt stod det klart och uppenbart att mångkulturen visserligen är ofrånkomlig i vår globala tid - men att vissa kulturbetingade avarter icke under några omständigheter kan tolereras. Solidariteten med Fadime och andra hotade och förföljda kvinnor från främmande kulturer är massiv. Välgörande massiv.

Att den som utför - eller uppmanar till - s k "hedersmord" ska dömas till stränga straff är självklart.
I debatten - inklusive radioprogrammet Klarspråk - drivs allt oftare det folkliga kravet att gärningsmännen dessutom ska fråntas sitt eventuella svenska medborgarskap och utvisas.
Folkvreden är begriplig - men själva förslaget är icke desto mindre ytterst betänkligt. Det skulle inbära en uppdelning i första- och andra rangens medborgare med en rad ytterligare komplikationer.
I och med att staten gör någon till medborgare blir vederbörande automatiskt delaktig i de förmåner och förpliktelser som tillkommer varje svensk. Och omvänt - staten påtar sig ett ansvar. Man kan inte ha en ordning, där man skiljer mellan medfött medborgarskap och förvärvat medborgarskap varvid det senare kan upplösas om innehavaren inte uppför sig som han eller hon ska.
Några debattörer har t om förespråkat att även svenskar av invandrarhärkomst, som är svenska medborgare från födseln, ska berövas medborgarskapet om de begår grövre brott. Ännu mer orimligt.
Den som är svensk medborgare - är svensk medborgare. Svenska staten kan inte börja sända kriminella medborgare på export.

Mer läsning

Annons