Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Orimligt att hata ett land

Annons

Svar till Erik Magnusson,

den 2 februari:

Erik Magnusson tycker att alla som är kritiska mot den amerikanska politiken bör tänka på att det är tack vare USA vi har demokrati och yttrandefrihet. Vad jag inte förstår är om han menar att USA inte kan göra fel, eller att om de skulle göra fel så bör de ändå inte kritiseras. Vad är i så fall demokratin och yttrandefriheten värda?

EM tror också att kritik mot amerikansk politik är detsamma som USA-hat. Det påminner mycket om de svenska gammelkommunisterna som avfärdade all kritik mot stalinismen som utslag av enögt och primitivt hat mot sovjetstaten. Men en sådan inställning är mer avslöjande för vederbörandes egna känslomässiga bindningar, och ett bevis för att alltför starka känslor ofta grumlar omdömet.

Det är orimligt att hata ett land. Mycket av den bästa och mest insiktsfulla kritiken mot den amerikanska imperiepolitiken kommer ju just från amerikaner. Däremot är det fullt rimligt att hata den politik som förs, särskilt om den innebär oerhörda lidanden för oerhört många människor.

BO STAAF

Mer läsning

Annons